Σερβία: Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται μεγάλη ενεργειακή συμφωνία με τις ΗΠΑ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Ενεργειακή συμφωνία θα υπογράψουν την επόμενη εβρομάδα ΗΠΑ και Σερβία, σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσις, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10.10.2024) στο Βελιγράδι με τον υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αμερικής, Χοσέ Φερνάντες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου: «Θα υπογράψουμε μια εξαιρετικά σημαντική ενεργειακή συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ θα σημαίνει πολλά για τη χώρα μας στο μέλλον και θα μας εξασφαλίσει ό,τι είναι σημαντικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, κάτι που στον σημερινό κόσμο δεν είναι και τόσο εύκολο. Η συμφωνία θα υπογραφεί την Τετάρτη».

Ο Χοσέ Φερνάντες επισήμανε ότι «η Σερβία αποτελεί βασικό και έμπιστο εταίρο των ΗΠΑ σε πολλά σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της οικονομικής ολοκλήρωσης». Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξόρυξη λιθίου, ένα θέμα που προκαλεί έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Φερνάντες εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρέθηκε στη δυτική Σερβία επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του ορυχείου αυτού θα επιφέρει αύξηση κατά 3% στο ΑΕΠ. Συμπλήρωσε δε, ότι η Σερβία θα αποτελέσει σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής κρίσιμων ορυκτών.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στη σερβική βουλή συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την απαγόρευση, διά νόμου, της εξόρυξης λιθίου και βορίου.

Η αντιπολίτευση, επικαλούμενη την επιστημονική γνωμάτευση της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών (SANU), υποστηρίζει ότι η εξόρυξη λιθίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον μιας και για την επεξεργασία του ορυκτού που περιέχει λίθιο θα χρησιμοποιούνται, ετησίως, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι θειικού οξέως.

Η κυβέρνηση από την άλλη διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρξει διαρροή των χημικών στο υπέδαφος. Η συμφωνία που είχε υπογράψει η σερβική κυβέρνηση με τον αυστραλο-βρετανικό κολοσσό Rio Tinto το 2018 για την εξόρυξη λιθίου ακυρώθηκε το 2021 εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων.

Το θέμα επανήλθε φέτος στο προσκήνιο αφού η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διαβλέπει στο σερβικό λίθιο την ευκαιρία πλήρους απεξάρτησης από την Κίνα απ’ όπου σήμερα προμηθεύεται το 70% αυτού του ορυκτού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *