Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Αντιμέτωποι με «τσουνάμι» κατασχέσεων 588.000 φορολογούμενοι

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και η περαιτέρω επεξεργασία τους από το Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς εμφανίζεται μία άκρως δυσοίωνη εικόνα για 600.000 φορολογούμενους.

-Advertisement-

Η απειλή που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω φορολογούμενοι είναι αυτή των κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα.

Ο υπέρογκος αυτός αριθμός συνδέεται και με το γεγονός της αποτυχίας ένταξης πολλών εξ αυτών στη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης των χρεών τους που ξεκίνησε την προηγούμενη άνοιξη, βάσει και της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Αποτέλεσμα αυτής, είναι πως από τα 107,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (με τις φορολογικές οφειλές να ανέρχονται σε 59,4% αυτού ή 48,1 δισ. ευρώ) να είναι ρυθμισμένα μόλις τα 3,7 δισ. ευρώ, ή 4,6% του πραγματικού υπολοίπου, που ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ αν αφαιρεθούν και τα ανεπίδεκτα είσπραξης ποσά.

- Advertisement -

Από τις φορολογικές οφειλές οι περισσότερες αφορούν στον ΦΠΑ, στα 22,7 δισ. ευρώ, στους φόρους εισοδήματος, στα 20 δισ. ευρώ, στους φόρους περιουσίας στα 2,8 δισ. ευρώ και σε λοιπούς φόρους τα 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιστοιχεί σε 3.829.531 ΑΦΜ, εκ των οποίων σε κίνδυνο άμεσων κατασχέσεων βρίσκονται οι 587.881 οφειλέτες, με αρρύθμιστα χρέη άνω των 500 ευρώ.

Πότε πραγματοποιούνται κατασχέσεις

Για αυτούς τους περίπου 600.000 οφειλέτες που βρίσκονται εντός της περιμέτρου του κινδύνου, ισχύουν συγκεκριμένοι όροι, και τους οποίους διευκρινίζει με οδηγό της η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής Υπηρεσίας, τα ακόλουθα μέτρα:

  • Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
  • Κατάσχεση ακινήτων.
  • Ποινική δίωξη και λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όταν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και δεν τακτοποιούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών.

Παράλληλα ο Οδηγός της ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Στον φορολογούμενο που χρωστάει έως 500 ευρώ, δεν κατάσχονται καταθέσεις ή ακίνητα αλλά μπορεί να κατασχεθούν ποσά εις χείρας τρίτων, όπως μισθοδοσία, σύνταξη, είσπραξη ενοικίου κ.λπ. Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
  2. Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.
  3. Τραπεζικές καταθέσεις σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μία μόνο τράπεζα.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *