80 χρόνια Ελεύθερη Λαμία – Με θρησκευτικές, ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ο εορτασμός του Πολυούχου Αγίου Λουκά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πλήθος εκδηλώσεων θα γιορτάσει η Λαμία τον Πολυούχο της Άγιο Λουκά.

Οι εορτασμοί για τη διπλή γιορτή της Λαμίας, – της απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που συμπίπτει με τον εορτασμό του πολιούχου της Ευαγγελιστή Αγίου Λουκά, ο οποίος λόγω της ιατρικής του ιδιότητας φέρεται να “θεράπευσε” την πόλη από τις “πληγες” της γερμανικής κατοχής – θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μία ολόκληρη εβδομάδα.

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων

18 Οκτωβρίου 2024

80 χρόνια Ελεύθερη Λαμία

Η πόλη γιορτάζει τον Πολιούχο της Ευαγγελιστή Λουκά και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής (1944-2024).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

18.30: Ιστορικός Περίπατος «Ελληνοϊταλικός Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση», από την κα Βασιλική Λάζου, Δρ. Ιστορίας και την κα Σοφία Βακιρτζηδέλη, Προϊσταμένη ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Αφετηρία περιπάτου από την Πλατεία Ελευθερίας.

20.00: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού:

«Η Λαμία ελεύθερη: Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση» στην κάτω στοά της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», Αινιάνων 6 πριν την είσοδο για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σχολείων.

Επιμέλεια έκθεσης: Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης και Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2024.

Ο χώρος της έκθεσης θα είναι επισκέψιμος από Δευτέρα έως Παρασκευή:10:00-13:00. Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 22310 27087, 6938014119 (κα Σοφία Βακιρτζηδέλη)

14 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2024

Ξεναγήσεις στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού) σε σχολεία και σε ομάδες επισκεπτών θα πραγματοποιούνται καθημερινά, ώρες 9.00-13.00, κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 2231351079, 6974282948 (Κα Ιωάννα Μωρίκη).

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

19.00: Εγκαίνια Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης (Κατασκευές & Γλυπτική) του εικαστικού Γεράσιμου Καραντινού, με τίτλο «Φρούτα Εποχής» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Διάρκεια έκθεσης: 16 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου 2024

Ωράριο λειτουργίας: Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-14:00.

Απόγευμα: Τετάρτη, 18:00-20:00.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Σημαιοστολισμός –Φωταγώγηση

α) Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ιδιωτικού Δικαίου, του Δημοτικού καταστήματος των οικιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από το μεσημέρι της 17ης Οκτωβρίου μέχρι της 19ης Οκτωβρίου 2024.

β) Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 17ης και 18ης Οκτωβρίου 2024.

18.00: Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

7.45: Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

10.00: Πέρας Προσέλευσης επισήμων.

10.30: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 80 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου.

11.00: Πάνδημη Ιερά Λιτανεία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας.

Ευχαριστήρια προσφώνηση του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

12.30: Επιμνημόσυνη Δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Έναντι ΚΕΥΠ), με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας.

20.30: Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Συμμετέχουν: Δημοτική Χορωδία Λαμίας, Παιδική-Νεανική Χορωδία Δήμου Λαμιέων, Λαϊκή Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.

Διεύθυνση Χορωδιών: Κατερίνα Μπότση

Πιάνο: Θοδωρής Μπρουτζάκης

Παρουσίαση: Βίκυ Κοτσιμπού, Δημοσιογράφος.

Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Λαμιέων σε συνδιοργάνωση με τον πολιτιστικό Α.Σ. Λαμίας «Καλλίχορος» θα πραγματοποιήσουν το Πανελλήνιο Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα Παράδοσης «ΚΑΛΛΙΧΟΡΕΙΑ 2024»:

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 19.00: Για ενήλικες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 11.00: Για παιδιά και εφήβους

στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Μεγάλου Αλεξάνδρου 21.

Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία της Παράδοσης περιοχών από όλη την Ελλάδα, με συλλόγους από τη Σκόπελο, το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, την Ιτέα, την Καρδίτσα κ.α.

Είσοδος ελεύθερη.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *