Οι σπαρακτικές τελευταίες στιγμές 5χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε στη Γάζα: «Φοβάμαι, έλα να με πάρεις»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Θαμμένα στα ερείπια της Γάζας είναι τα θύματα αυτού του πολέμου και μαζί τους είναι θαμμένες οι ιστορίες για το πώς σκοτώθηκαν.

Ένα χρόνο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, πολλοί αμφισβήτησαν η δολοφονία αμάχων από τις σφοδρές συγκρούσεις των ισραηλινών δυνάμεων με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η 5χρονη Hind Rajab από την Παλαιστίνη σκοτώθηκε μαζί με έξι μέλη της οικογένειάς της μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μάχες στην πόλη της Γάζας τον Ιανουάριο του 2024. Η μητέρα της ζητά δικαιοσύνη.

Οι σπαρακτικές κραυγές της για βοήθεια καταγράφηκαν στις τηλεφωνικές κλήσεις με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Καλώ όλο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό μας… ώστε αυτοί που διέπραξαν αυτό το βάναυσο έγκλημα να λογοδοτήσουν» είπε η μητέρα της, Wissam Hamada στο Skynews από το προσωρινό της σπίτι στη Γάζα. «Χρειάζομαι δικαιοσύνη για την κόρη μου».

«Θα έρθεις να με πάρεις; Φοβάμαι»

Στις 29 Ιανουαρίου, η οικογένεια της 5χρονης Hind Rajab αποφάσισε να φύγει για να γλιτώσει από τις μάχες στη συνοικία Τελ αλ Χάουα της πόλης της Γάζας.

Το κορίτσι μπήκε σε ένα αυτοκίνητο με τον θείο της, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, ενώ μαίνονταν οι μάχες στη βόρεια Γάζα.

Ο μικρότερος αδελφός της Hind, ο Eiyad, δεν ήθελε να μπει στο αυτοκίνητο και τελευταία στιγμή δεν μπήκε.

Το αυτοκίνητο, ένα μικρό μαύρο Kia, δέχτηκε ισραηλινά πυρά κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων 10 λεπτά αφότου ξεκίνησε.

«Τους είδαμε όταν πυροβόλησαν το αυτοκίνητο, αλλά δεν πιστεύαμε ότι τους είχαν βάλει στόχο, ή δεν θέλαμε να το πιστέψουμε», είπε η μητέρα του κοριτσιού.

Η οικογένεια επέστρεψε στο διαμέρισμά της. Όταν αισθάνθηκαν ασφαλείς, βγήκαν ξανά έξω χωρίς να είναι σίγουροι για το τι είχε συμβεί στην Hind και την υπόλοιπη οικογένεια. Η Wissam προσπαθούσε μανιωδώς να καλέσει όσους βρίσκονταν στο αυτοκίνητο.

Το μεσημέρι, η 15χρονη Layan απάντησε στο τηλέφωνο. Είπε ότι όλοι στο αυτοκίνητο «κοιμόντουσαν» και ότι τόσο η ίδια όσο και η Hind είχαν τραυματιστεί.

«Της είπαμε να βγάλει το κασκόλ της, να το δέσει στην πληγή και να σταματήσει την αιμορραγία», λέει η Wissam. Αλλά η Layan δεν μπορούσε να κινηθεί επειδή το αυτοκίνητο ήταν γεμάτο πτώματα.

Η Layan έδωσε το τηλέφωνο στην Hind. Όταν η Wissam ρώτησε την κόρη της αν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο, η Hind απάντησε: «Μακάρι, μαμά, μακάρι. Είναι όλοι γύρω μου, μαμά». Ακολούθησαν κραυγές. «Πλησιάζουν, πλησιάζουν τόσο πολύ», είπε πανικόβλητη η Hind στη μητέρα της. Τότε η γραμμή έκλεισε.

Η οικογένεια επικοινώνησε στη συνέχεια με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS), η οποία προσπάθησε να τηλεφωνήσει στα κορίτσια στο αυτοκίνητο. Μετά από μερικές προσπάθειες, η Layan απάντησε.

«Μας πυροβολούν», δήλωσε η Layan. «Τα τανκς είναι δίπλα μας».

Ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ μέλος της PRCS περίμενε στη γραμμή. «Δεν υπήρξε καμία απάντηση από το παιδί με το οποίο μιλούσα. Δεν κατάφερα καν να μάθω το όνομά της», είπε.

Η συνομιλία τελειώνει με μια κραυγή αγωνίας να ακούγεται μέσα από σφοδρά πυρά. Με την τηλεφωνική γραμμή κομμένη, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επικινώνησε ξανά. Αυτή τη φορά απάντησε η Hind. Ήταν μόνη της στο αυτοκίνητο, όλοι οι άλλοι ήταν νεκροί.

Επί τρεις ώρες και εν μέσω πολλών κλήσεων, ένας άλλος εκπρόσωπος της PRCS, η Rana Faqhi, προσπάθησε να κρατήσει την Hind στη γραμμή καθώς την παρηγορούσε.

«Σε παρακαλώ μείνε μαζί μου μέχρι να έρθει κάποιος, σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο», παρακαλούσε η Hind τη Rana.

«Θα μείνω μαζί σου. Δεν θα το κλείσω. Θα μείνω μαζί σου», της είπε η Rana.

Η Wissam μιλούσε επίσης με την κόρη της στο τηλέφωνο. «Της είπα, χαμήλωσε τη φωνή σου, αλλιώς θα σε πυροβολήσουν όπως πυροβόλησαν την Layan».

Στη συνέχεια, η Ερυθρά Ημισέληνος οργάνωσε μια ομαδική κλήση και η Wissam είχε επαφή με την κόρη της, η οποία ζητούσε συνεχώς να έρθει κάποιος να την πάρει. Καθώς έπεφτε η νύχτα, η Hind, που φοβόταν το σκοτάδι, γινόταν όλο και πιο ανήσυχη.

«Θα έρθεις να με πάρεις;» παρακάλεσε. «Φοβάμαι τόσο πολύ, σας παρακαλώ ελάτε».

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθούσε μανιωδώς να συντονίσει μια διάσωση, ζητώντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να στείλουν ένα ασθενοφόρο.

Μετά από ώρες αναμονής τα κατάφεραν. Η PRCS λέει ότι η άδεια τελικά ήρθε και πήρε το πράσινο φως για να στείλει ένα ασθενοφόρο. 

Το ασθενοφόρο αναχώρησε από το νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας στις 5.40μμ. Οι δύο τραυματιοφορείς που επέβαιναν στο ασθενοφόρο, ο Yusuf Zeino και ο Ahmed al Madhoun, παρέμειναν σε επαφή με τα μέλη της PRCS καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής. 

Μέχρι τις 6 το απόγευμα το πλήρωμα του ασθενοφόρου βρισκόταν κοντά στο αυτοκίνητο της οικογένειας και ενημέρωναν ότι είχαν μείνει αναμμένα τα φώτα.

«Εκεί είναι (το κορίτσι)», είπε ένας τραυματιοφορέας, λίγο πριν η επικοινωνία κοπεί απότομα από πυροβολισμούς. Και οι δύο τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν.

Στις 10 Φεβρουαρίου, μόλις η πρόσβαση στην περιοχή έγινε πιο ασφαλής, εντοπίστηκαν τόσο το ασθενοφόρο όσο και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η Hind και η οικογένεια Hamada.

Ένας από τους θείους της Hind, ο Sameer Hamada, ήρθε αντιμέτωπος με την απόλυτη τραγωδία.

«Βρήκα το αυτοκίνητό τους. Βρήκα τον αδελφό μου. Η σύζυγός του ήταν δίπλα του και βρήκαμε τον Layan, τον Raghad, τη Sarah, τον Mohammad και την Hind στο πίσω μέρος. [Τα σώματά τους είχαν] αποσυντεθεί λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος», δήλωσε ο Sameer.

Βρήκε επίσης το καμένο ασθενοφόρο, στο οποίο υπήρχαν «μόνο οστά». Ο Sameer έβγαλε τους νεκρούς από το αυτοκίνητο της οικογένειας και τα έθαψε σε ένα νεκροταφείο κοντά στο σπίτι τους.

Πληροφορίες από Skynews 

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *