Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του λιμενικού έργου στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δημοπράτησε και υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του έργου: «ΜΙΚΡΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΧΑΔΑΣ (ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΧΑΔΑΣ)».

Επισημαίνεται ότι το έργο εντάχθηκε το 2023, από τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Παπαγιαννίδη, κατόπιν συνεργασίας της Περιφερειακής αρχής με τον τότε Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου. Ακολούθως, μεταφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, με συνολική δημόσια και επιλέξιμη δαπάνη 6.076.000 ευρώ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η συναρμογή με το ήδη συμβασιοποιημένο από το 2019 έργο κατασκευής του υπήνεμου μώλου του λιμένα Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή της επέκτασης του προσήνεμου μώλου, μήκους 109μ. και πλάτους 5μ., υπό γωνία 140ο με τον υφιστάμενο προσήνεμο μώλο και με διπλό κατακόρυφο μέτωπο.
  • Εξοπλισμό των κρηπιδωμάτων με κιβώτια παροχής ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος, ανοξείδωτες δέστρες και κλίμακες καθώς και ελαστικά παραβλήματα.
  • Εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης και ηλεκτροφωτισμού του επεκτεινόμενου μώλου.
  • Επισκευή του δαπέδου εργασίας και των επικειμένων του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου, μήκους 108μ. και πλάτους 10μ., και αποκατάσταση της παλαιωμένης υποδομής αυτού.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών μηχανημάτων φάρων από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παραδώσαμε ολοκληρωμένα λιμενικά έργα στον Άγ. Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και την Αγ. Άννα Εύβοιας, συνεχίσαμε με τα αλιευτικά καταφύγια Αχλαδίου και Γλύφας στη Φθιώτιδα και τώρα ξεκινούμε την κατασκευή σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας.

»Υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής του έργου επέκτασης του προσήνεμου μώλου, το οποίο θα εκτελεστεί παράλληλα και θα συμπληρώσει το αρχικό έργο κατασκευής του υπήνεμου μώλου του λιμένα. Οι εργασίες ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες για να υλοποιηθεί ένα έργο που ανέμεναν χρόνια τώρα οι επαγγελματίες και επισκέπτες μιας περιοχής με πολύ ισχυρό αλιευτικό στόλο!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Παρά τα πολλά και σημαντικά εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας, η επιμονή, η συλλογική προσπάθεια μας, μα πάνω από όλα το δίκιο και η φωνή των επαγγελματιών και των πολιτών του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, μας φέρνουν ένα βήμα κυριολεκτικά πριν την επανεκκίνηση του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του Αλιευτικού Καταφυγίου της περιοχής.

»Ένα έργο που όχι μόνο θα ασφαλίσει και θα προστατέψει τον σημαντικό αλιευτικό στόλο της περιοχής και των αλιέων του βόρειου Ευβοϊκού, αλλά και ένα στολίδι που θα έρθει να αναδείξει και να αναπτύξει τουριστικά ακόμα περισσότερο την απαράμιλλης ομορφιάς χερσόνησο της Λιχάδας».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *