Mετά τους λύκους… αγέλες αδέσποτων σκύλων απειλούν μικρά χωριά της Φθιώτιδας – ΒΙΝΤΕΟ

Η παρουσία των αδέσποτων ζώων εξελίσσεται πλέον σε ένα πρωτοφανές «μαρτύριο» για τους λιγοστούς – υπερήλικες κατοίκους του Διλόφου, οι οποίοι φοβούνται ακόμα και να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς τα αδέσποτα σκυλιά που ψάχνουν για τροφή, τους «πολιορκούν» και ενίοτε κινούνται απειλητικά εναντίον τους. “Είμαστε τρομοκρατημένοι, τα αδέσποτα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και συχνές επιδρομές λύκων. Ας εισακουστεί η κραυγή αγωνίας μας στις αρχές για να βρουν λύσεις” δηλώνει ο πρόεδρος της ΤΚ Γιάννης Καρπούζης.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Δεν φτάνει η ερημοποίηση της υπαίθρου λόγω του δημογραφικού ζητήματος, τώρα αρκετά μικρά χωριά και οι λιγοστοί κάτοικοι τους έχουν να ανταπεξέλθουν σε ένα ακόμη ζήτημα καθημερινότητας…

Ολοένα και περισσότερο γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών αναφορικά με το ανησυχητικό φαινόμενο της εγκατάλειψης αδέσποτών σκύλων σε μικρά χωριά της περιοχής μας: Τα αδέσποτα ζώα, που αφήνονται ελεύθερα σε ορεινές περιοχές, σχηματίζουν αγέλες και συχνά γίνονται επιθετικά, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των κατοίκων όσο και των οικόσιτων ζώων τους.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε αρκετά χωριά της Φθιώτιδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό Δίλοφο του δήμου Μακρακώμης. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι τα αδέσποτα που έχουν εγκαταλειφθεί στις παρυφές του χωριού είναι πλέον μεγαλύτερα σε αριθμό από τους μόνιμους κατοίκους. Αυτή η αριθμητική υπεροχή των αδέσποτων δημιουργεί έντονη ανησυχία για την σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, ενώ περιστατικά επιθέσεων σε κοπάδια έχουν ήδη καταγραφεί, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα όταν αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε οικόσιτα ζώα ενός κτηνοτρόφου, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο ζωικό του κεφάλαιο.

“Μόλις την περασμένη Τετάρτη, αγέλη τουλάχιστον 10 αδέσποτων σκύλων επιτέθηκε σε κοπάδι συγχωριανού μας κτηνοτρόφου, σκοτώνοντας μια κατσίκα, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το Σάββατο το απόγευμα, με την αγέλη των σκύλων να “πνίγει” και να διαμελίζει άλλες δύο κατσίκες” λέει στον LAMIA POLIS 87.7 ο Γιάννης Καρπούζης πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διλόφου.

Η παρουσία των αδέσποτων ζώων εξελίσσεται πλέον σε ένα πρωτοφανές «μαρτύριο» για τους λιγοστούς – υπερήλικες κατοίκους αρκετών χωριών, οι οποίοι φοβούνται ακόμα και να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς τα αδέσποτα σκυλιά που ψάχνουν για τροφή, τους «πολιορκούν» και ενίοτε κινούνται απειλητικά εναντίον τους.

“Είμαστε τρομοκρατημένοι, τα αδέσποτα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και συχνές επιδρομές λύκων. Ας εισακουστεί η κραυγή αγωνίας μας στις αρχές για να βρουν λύσεις” δηλώνει στον Lamiapolis ο πρόεδρος της ΤΚ Γιάννης Καρπούζης.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων του Νομού Φθιώτιδας προς τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Οι υπηρεσίες έχουν αναλάβει δράσεις για τη στείρωση και την απομάκρυνση αδέσποτων σκύλων, ωστόσο οι δυνατότητές τους φαίνεται να είναι περιορισμένες και ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν την κλίμακα του προβλήματος. Καθώς ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων σκύλων συνεχίζει να αυξάνεται, οι αγέλες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
φωτό αρχείου

Η απουσία αποζημιώσεων για όσους έχουν υποστεί ζημιές, όπως ο κτηνοτρόφος που έχασε μεγάλο μέρος του ζωικού του κεφαλαίου, προσθέτει άλλο ένα επίπεδο απογοήτευσης και προβληματισμού. Η μόνη λύση που φαίνεται να απομένει για αυτούς είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τόσο για την απόδοση ευθυνών όσο και για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την προέλευση των αδέσποτων ζώων.

Οι απαραίτητες λύσεις

Η ενίσχυση των προγραμμάτων στείρωσης, η κατασκευή καταφυγίων για τα αδέσποτα ζώα και η εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κατοικίδιά τους, αποτελούν μόνο μερικές από τις προτεινόμενες λύσεις.

Επιπλέον, πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο σχετικά με την εγκατάλειψη ζώων και να επιβληθούν βαριές κυρώσεις σε όσους ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αυτές τις πρακτικές. Η συντονισμένη δράση μεταξύ τοπικών αρχών, φιλοζωικών οργανώσεων και των ίδιων των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συνοψίζοντας, η κατάσταση απαιτεί άμεση παρέμβαση και προγραμματισμό σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές και, το κυριότερο, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων και των ζώων στα χωριά και της περιοχής μας.

Μέχρι τότε ας ελπίσουμε ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα…

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *