Φθιώτιδα : Χαοτική κατάσταση με “ουρά” αυξήσεων για το 2025 στον Δήμο Λοκρών – χρωστάνε 9,4 εκ. ευρώ στο νερό!

Ο Δήμος Λοκρών βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία έχει κορυφωθεί λόγω των ανείσπρακτων οφειλών από δημοτικές υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η άρδευση και η αποχέτευση. Ταυτόχρονα πρέπει να αναρωτηθούμε: Γιατί ο δήμος καθυστέρησε τόσο πολύ να λάβει ουσιαστικά μέτρα;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Από το 2020, ο Δήμος Λοκρών έχει υιοθετήσει από ότι φαίνεται μια πιο επιεική στάση προς τους οφειλέτες, αποφεύγοντας την επιβολή αναγκαστικών μέτρων, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν και θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Δυστυχώς, αυτή η πολιτική δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και σήμερα τα χρέη των δημοτών ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 9,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προσέγγιση αυτή της “επιείκειας” μπορεί αρχικά να φάνηκε ως κίνηση κατανόησης απέναντι στους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που πολλοί αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, η απουσία αυστηρών μέτρων είχε ως συνέπεια τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών του δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν συνεχείς ζημίες στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, με τον δήμο να καταγράφει ζημίες το 2022 και το 2023. Αυτή η κατάσταση, μακροπρόθεσμα, δεν ωφελεί κανέναν – ούτε τον δήμο, που αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ούτε τους συνεπείς δημότες που θα κληθούν να πληρώσουν το “μάρμαρο” της αύξησης των δημοτικών τελών.

ZEKENTES870
O Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές

Επιπλέον, η αύξηση των δημοτικών τελών για τον προϋπολογισμό του 2025 φαίνεται πλέον αναπόφευκτη. Η οικονομική επιβάρυνση, λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, καυσίμων, πρώτων υλών, αλλά και της θεσμοθέτησης του τέλους ταφής απορριμμάτων, καθιστά αδύνατη την αποφυγή αυτής της κίνησης.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του δήμου μέσω ειδοποιητηρίων, η ανταπόκριση των οφειλετών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Το ποσοστό αυτών που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους παραμένει μονοψήφιο, ενώ ακόμα λιγότεροι διατηρούν τις ρυθμίσεις τους ενήμερες. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η αδιαφορία, ο δήμος, υπό την πίεση και του Υπουργείου Εσωτερικών, προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσους οφείλουν πάνω από 1.000 ευρώ. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 6,65 εκατομμύρια ευρώ, με μεγάλο μέρος τους να αφορά προσαυξήσεις.

Εδώ, πρέπει να αναρωτηθούμε: Γιατί ο δήμος καθυστέρησε τόσο πολύ να λάβει ουσιαστικά μέτρα; Παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου και τις πιέσεις για αύξηση της εισπραξιμότητας; Αυτός ο δισταγμός περιέπλεξε τα πράγματα…

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα, η αύξηση των δημοτικών τελών μοιάζει ως η εύκολη λύση, που όμως δεν επιλύει τις βασικές αιτίες των οικονομικών προβλημάτων.

Εν τέλει, ο Δήμος Λοκρών πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του για το τι πήγε λάθος… Τα μέτρα κατά των συστηματικών οφειλετών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να ληφθούν έγκαιρα και με συνέπεια.

Είναι κρίσιμο να προστατευτούν οι συνεπείς δημότες και να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές επιβαρύνσεις κατανέμονται δίκαια. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη οικονομική σταθερότητα…

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *