Αφιέρωμα – Ζόραν Τόσιτς: Τέλος εποχής για τον Σέρβο Μάγο που… έσωσε τον ΠΑΣ Λαμία (Φώτο, Βίντεο)

Η Λαμία έμελλε να είναι ο τελευταίος ποδοσφαιρικός σταθμός στην πλούσια καριέρα του Ζόραν Τόσιτς, καθώς ο διεθνής με την εθνική Σερβίας μεσοεπιθετικός το πρωί της Πέμπτης (26/09) ανακοίνωσε ότι "κρεμάει" τα παπούτσια του. Ο 37χρονος αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΠΑΣ για 1,5 σεζόν, προλαβαίνοντας να γράψει 35 συμμετοχές με απολογισμό τρία γκολ και πέντε ασίστ.

Lamianow.gr
9 Min Read

Ο Ζόραν Τόσιτς, είναι αναμφίβολα ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε την δική του ιστορία στην Ευρώπη αλλά εδώ στην Λαμία τον αγαπάμε λίγο περισσότερο… Ο Σέρβος διεθνής μεσοεπιθετικός, γνωστός για την ταχύτητά του και την ακρίβεια στις εκτελέσεις του, έμεινε χαραγμένος στην μνήμη των φίλων του ΠΑΣ Λαμία με αποκορύφωμα ένα γκολ που σήμαινε μια ολόκληρη κατηγορία.

Ζόραν Τόσιτς –Η καριέρα του ξεκίνησε σαν παραμύθι

Προσωπική επιλογή του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009 μαζί με τον συμπαίκτη του στην Παρτιζάν, Αντέμ Λιάγιτς, σε ηλικία 21 ετών. Του έδωσαν το Νο 14, παίρνοντας από την αρχή μια θέση στο ρόστερ της μεγάλης ομάδας. Στην πρώτη του εμφάνιση, αντικατέστησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ένα παιχνίδι του 4ου γύρου για το Κύπελλο Αγγλίας, με αντίπαλο την Τότεναμ. Έπαιξε άλλα δύο παιχνίδια σε μια δύσκολη πρώτη σεζόν για τον ίδιο, πριν ο σερ Άλεξ κρίνει ότι ο νεαρός εξτρέμ έπρεπε να «ψηθεί» σε μια λιγότερο απαιτητική ομάδα, με μικρότερο ανταγωνισμό και περισσότερες ευκαιρίες.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Ήταν μια τόσο συναρπαστική στιγμή όταν πήγα στο Μάντσεστερ και γνώρισα τον σερ Άλεξ. Είχα μεγαλώσει ως οπαδός της Γιουνάιτεντ και η προοπτική να δουλέψω για τον άνθρωπο που είχε φέρει τόσες επιτυχίες στον σύλλογο, ήταν κάτι το απίστευτο. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του σερβικού και του αγγλικού πρωταθλήματος. Όταν έφτασα στο Μάντσεστερ, ανακάλυψα ότι δεν ήμουν ακόμη έτοιμος γι’ αυτό το επίπεδο. Μίλησα με τον σερ Άλεξ πολλές φορές. Μου έλεγε συνέχεια ότι έχω ποιότητα και ότι έπρεπε να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά. Ήθελα να παίξω περισσότερα παιχνίδια και πήγα έτσι δανεικός στην Κολωνία, όπου πέρασα ένα υπέροχο εξάμηνο» είχε δηλώσει ο Τόσιτς σε συνέντευξή του στη Daily Record, λίγο μετά τη μεταγραφή του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αν και στη Γερμανία μέτρησε 5 γκολ και 2 ασίστ σε 14 συμμετοχές με τη φανέλα της Κολωνίας μέσα σε 4 μήνες, δεν υπήρχε γι’ αυτόν θέση βασικού στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποδέχθηκε έτσι χωρίς ενδοιασμούς την εναλλακτική λύση της ΤΣΣΚΑ, μιας ομάδας που διεκδικούσε μονίμως το πρωτάθλημα στη Ρωσία και έπαιζε συχνά στο Champions League. «Ακόμα και τώρα σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή. Ίσως δεν έπρεπε να πάρω τότε μια τόσο γρήγορη απόφαση. Ίσως έπρεπε να μείνω, να δουλέψω περισσότερο και να δείξω τον σερ Άλεξ ότι παλεύω για τη θέση μου» δήλωσε αργότερα ο ίδιος κι ας δικαιώθηκε για την επιλογή του να πάει στη Ρωσία, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η ΤΣΣΚΑ πλήρωσε 9,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τους «μπέμπηδες» και μαζί της ο Τόσιτς πέρασε 7 υπέροχα χρόνια, με τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, πολλές εμφανίσεις στο Champions και το Europa League, έχοντας ως απολογισμό 241 συμμετοχές, 47 γκολ και 41 ασίστ. Ένα απ’ αυτά τα γκολ το πέτυχε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου, αλλά ακόμα πιο σημαντικό αποδείχθηκε εκείνο εναντίον της Λοκομοτίβ Μόσχας, γιατί χάρισε στην ΤΣΣΚΑ το πρωτάθλημα στο τελευταίο παιχνίδι της περιόδου.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Με την εθνική ομάδα της Σερβίας αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής το 2010, με συνολικό απολογισμό 76 συμμετοχές και 11 γκολ. Η επιστροφή του Τόσιτς στη Σερβία και την Παρτιζάν για μια δεύτερη θητεία (81 εμφανίσεις και 26 γκολ), του πρόσφερε εν συνεχεία ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο την Ταϊζού Γιουαντά. Μετά την Κίνα και πριν έλθει στη Λαμία, έπαιξε στην Τομπόλ Καστανάι του Καζακστάν, με την οποία αγωνίστηκε σε 48 παιχνίδια (11 γκολ) και κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα, φτάνοντας συνολικά τα 6 στην καριέρα του. Η Λαμία τον πρόλαβε λίγο πριν υπογράψει στην ουγγρική Ντέμπρετσεν και παρότι δεν έχει στα 36 του τη φρεσκάδα άλλων εποχών, αποδείχθηκε ο πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα που κράτησε την ομάδα της Φθιώτιδας για 7η συνεχόμενη χρονιά στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πριν έρθει στην Λαμία ο 35χρονος μεσοεπιθετικός αγωνιζόταν στην Τομπολ Κοστανάι στο Καζακστάν. Είναι 76 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Σερβίας, έχοντας 11 γκολ, ενώ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την οποία είχε 241 συμμετοχές, 47 γκολ και 41 ασίστ, σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Κολονία (Γερμανία), Παρτιζάν (Σερβία) και Ταϊζού Γιουαντά (Κίνα) κ.α.

Ο Τόσιτς στον ΠΑΣ Λαμία

Η παρουσία του Ζόραν Τόσιτς στη Λαμία είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στην ομάδα, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με την εμπειρία και την τεχνική του, ο Σέρβος επιθετικός συνέβαλε σημαντικά στο να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήρθε στο κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στον Ιωνικό για τα play-outs της Super League, όπου το αποτέλεσμα θα καθόριζε αν η Λαμία θα παρέμενε στην πρώτη κατηγορία ή αν θα υποβιβαζόταν. Με το σκορ στο 2-0 και την πίεση να αυξάνεται, ο Τόσιτς μπήκε στο παιχνίδι από το Λεωνίδα Βόκολο στο 46′ και πήρε την κατάσταση στα… πόδια του, σκοράροντας το γκολ της ισοφάρισης, ένα τέρμα που έκρινε την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία. Το γκολ αυτό δεν ήταν μόνο μια καθοριστική στιγμή για τη σεζόν της Λαμίας, αλλά και ένα δείγμα της αξίας του Τόσιτς ως παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε κρίσιμα ματς.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Συνεισφορά του στην Ομάδα

Παρά την ηλικία του (35 όταν ήρθε στην Λαμία), ο Τόσιτς έδειξε ότι διατηρεί την ποιότητα που τον χαρακτήριζε σε όλη την καριέρα του. Οι κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο, οι ασίστ και η ηγετική του παρουσία ενίσχυσαν την επιθετική γραμμή του ΠΑΣ Λαμία, ενώ οι οπαδοί τον αναγνώρισαν ως έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Άλλωστε οι 35 συμμετοχές και τα 3 γκολ που σημείωσε απέδειξαν τι μπορεί να κάνει…

Η συνεργασία του με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας ήταν άψογη, ενώ η εμπειρία του από μεγάλες διοργανώσεις φάνηκε στο πώς διαχειριζόταν την πίεση, ιδιαίτερα σε παιχνίδια υψηλής σημασίας. Ο Τόσιτς έγινε σύντομα ένας από τους αγαπημένους των φιλάθλων της Λαμίας, με τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή του να εντυπωσιάζουν τόσο το προπονητικό τιμ όσο και τους συμπαίκτες του.

Η Κληρονομιά του Ζόραν Τόσιτς στη Λαμία

Ο Τόσιτς μπορεί να είχε μια σχετικά σύντομη θητεία στη Λαμία, αλλά η επιρροή του στην ομάδα θα μείνει αξέχαστη. Το γκολ του στο κρίσιμο παιχνίδι με τον Ιωνικό και η συμβολή του στην παραμονή της Λαμίας στη Super League θα αποτελεί πάντα μια σημαντική σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός απέδειξε ότι, ακόμη και στα τελειώματα της καριέρας του, μπορεί να προσφέρει σημαντικές στιγμές και να είναι καθοριστικός για την πορεία μιας ομάδας. Η ιστορία του στην ΠΑΣ Λαμία είναι ένα παράδειγμα του πώς η εμπειρία και η ποιότητα ενός παίκτη μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ακόμα και όταν όλα φαίνονται να κρέμονται από μία λεπτή κλωστή.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο Ζόραν Τόσιτς έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Λαμίας, προσφέροντας μια στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες των φιλάθλων για πολλά χρόνια. Άλλωστε εκείνο το 2-2 στον Ιωνικό έμεινε στο μυαλό όλων μιας και έσωσε μια ολόκληρη κατηγορία σώζοντας μια κατηγορία…

Θυμηθείτε το….








Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *