Σούπερ μάρκετ: Φρένο στις επιδόσεις της ιδιωτικής ετικέτας έναντι των επώνυμων προϊόντων

Παραμένει ο υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, παρότι καταγράφεται περισσότερο στα τρόφιμα και όχι τόσο στα είδη νοικοκυριού

Lamianow.gr By Lamianow.gr
4 Min Read

Στα 6,83 δισ. ευρώ έφθασε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στο επτάμηνο, από 6,64 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τη «φόρα» της ιδιωτικής ετικέτας να έχει κάπως κοπεί, αν και συνεχίζει να αναπτύσσεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τα επώνυμα προϊόντα.

Αφενός η συνέχιση των άφθονων προσφορών από την πλευρά της ελληνικής βιομηχανίας και των εισαγωγέων και αφετέρου η συνολική αύξηση του όγκου πωλήσεων και στις τρεις giga κατηγορίες (τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής) λόγω και των επιλεκτικών μειώσεων στις τελικές τιμές, έχουν διαφοροποιήσει ελαφρά το «αγοραστικό ταξίδι» των καταναλωτών.

«Φρένο» στην ιδιωτική ετικέτα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana, η οποία εδώ και αρκετό καιρό ενσωματώνει και δεδομένα από την αλυσίδα Lidl, στο επτάμηνο του 2024 το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε στο 26,8% από 26,2% το ίδιο διάστημα του 2023.

Ας σημειωθεί ότι το 2023, όταν η ακρίβεια είχε χτυπήσει «κόκκινο», οι πωλήσεις (σε αξία) των προϊόντων με τη μάρκα των σούπερ μάρκετ (Private Label – PL) αναπτύσσονταν με διψήφιο ρυθμό της τάξης του 11,3%, ενώ από το 2020 έως το τέλος της περσινής χρονιάς είχαν κερδίσει επιπλέον μερίδιο 2%.

Βεβαίως «πέφτοντας» τα PL σε μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης εφέτος δεν σημαίνει ότι τα επώνυμα προϊόντα (branded), που αντιστοιχούν στο 73,2% του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ, πήραν κεφάλι, καθώς κατέγραψαν ανάπτυξη μόλις 2,1%, επίδοση που σημαίνει πως η ιδιωτική ετικέτα κινήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό.

Η εξαίρεση των τροφίμων

Αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον η κατηγορία των τροφίμων είναι εκείνη που «τραβάει» ψηλότερα την ιδιωτική ετικέτα και όχι τα είδη νοικοκυριού, όπως συνέβαινε παλιότερα.

Είναι ενδεικτικό πως με βάση το Market View της Circana το μερίδιο αγοράς της ιδιωτικής ετικέτας στα τρόφιμα ανήλθε σε 27,4% στο επτάμηνο από 26,5% το 2023, αποτελώντας τη βασική πηγή ανόδου των PL.

Αντίθετα, το μερίδιο στην κατηγορία των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής ανέρχεται σε 20,3% (από 21,4%) και της κατηγορίας των ειδών νοικοκυριού στο 26% (από 26,3%).

Το γεγονός πως τα τρόφιμα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αποτελούν και τη μοναδική κατηγορία από τις τρεις που σε ετήσια βάση εμφάνισε αύξηση στην τιμή ανά τεμάχιο, συγκεκριμένα κατά 0,8%, έχει τη δική του σημασία για την ανάπτυξη των φθηνότερων private label προϊόντων.

Αντίθετα, μείωση κατά 3,3% εμφάνισε η κατηγορία των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και κατά 1,9% εκείνη των προϊόντων για τη φροντίδα του σπιτιού.

Ο ρόλος των προσφορών

Την ίδια ώρα η ένταση των προωθητικών ενεργειών στην αγορά των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) καλά κρατεί.

Σύμφωνα με τη Circana, το 26,3% των πωλήσεων του επτάμηνου προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης/προσφοράς, σε μια αύξηση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας. Η άνοδος παρατηρείται και στις τρείς giga κατηγορίες, ήτοι 25,9% για τα τρόφιμα (+0,7 pp), 30,3,% για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής (+2,1 pp) και 27,7% για τα προϊόντα νοικοκυριού (+2 pp).

Πηγή: ΟΤ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *