Για την ανάπτυξη και την διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στην οποία ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελετή που έλαβε χώρα χθες στο Λευκό Οίκο, ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός, παρά τις εξαιρετικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζει με αξιοθαύμαστη αντοχή και επιμονή τις αντιξοότητες, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει γενναιόδωρα ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα εξέλθει ισχυρότερη από τις δοκιμασίες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την προσφώνησή του, ο κ. Λαλάκος, αφού μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, επισήμανε τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και χαρακτηρίζονται από μακρόχρονη φιλία, στρατηγική συνεργασία, συμμαχία και αλληλεγγύη.
Πρόσθεσε ότι οι δύο λαοί έχουν εμπνευσθεί από τα σπουδαία πεπραγμένα του καθενός, στην πορεία τους για Ελευθερία και Ανεξαρτησία.
Η υπεράσπιση των κοινών αυτών αξιών και ιδανικών, τις έχουν οδηγήσει σε κοινούς αγώνες, προκειμένου να τις υπερασπιστούν.
Διαρκή συνδετικό παράγοντα φιλίας μεταξύ των δύο λαών αποτελεί η άκρως επιτυχημένη και διαχρονικά δυναμική παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας ενσαρκώνουν τα σταθερά θεμέλια των σχέσεών μας.
Αναφερόμενος στις σύγχρονες πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής, ο κ. Λαλάκος εστιάζοντας στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μετέφερε τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την σταθερή στήριξη που επέδειξαν οι ΗΠΑ και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα προσωπικά, κατά την περίοδο των σημαντικών προκλήσεων που η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη.
Διαβεβαίωσε επίσης τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα σταδιακά ανακάμπτει οικονομικά και οι επίπονες θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα αποδειχθούν μάταιες.
Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε πυλώνας σταθερότητας στη στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Μάλιστα, αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε εξ αρχής ως γνώμονα την ανθρωπιστική διάσταση του δραματικού αυτού ζητήματος, εκτιμώντας, εν προκειμένω, την οικονομική και τεχνική συνδρομή των ΗΠΑ.
Το βιογραφικό του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ
Ο κ. Θεοχάρης Λαλάκος εισήχθη στη διπλωματική υπηρεσία το 1986.
Επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκπλήρωση της αποστολής του ως Πρέσβης της Ελλάδας, έχοντας υπηρετήσει στην Ουάσιγκτον στο παρελθόν από τη θέση του Πολιτικού Συμβούλου της Πρεσβείας της Ελλάδος, την περίοδο 2000-2004.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1957, είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας από το Amherst College της Μασαχουσέτης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το School of Advanced International Studies του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Την περίοδο 1983-85 υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ο Πρέσβης Θ. Λαλάκος έχει διατελέσει Πρόξενος στο Σύδνεϋ και Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Με δύο θητείες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα (1994-1998 και 2010-2013), όπου άσκησε και καθήκοντα Επιτετραμμένου, ο κ. Λαλάκος απέκτησε βαθιά γνώση όλου του φάσματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κυπριακού ζητήματος.
Από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της ΕΕ (2009-2010), ο κ. Λαλάκος είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις διεργασίες μεταξύ των κρατών-μελών για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων της Ένωσης στις εξωτερικές υποθέσεις.
Ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια (2013-2016), εργάσθηκε για την ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων με την γειτονική χώρα, διαχειριζόμενος μία σειρά σύνθετων κρίσεων, με πιο πρόσφατη εκείνη των προσφυγικών ροών.