Το «παράθυρο» των αλλαγών στον «κουμπαρά» των ταμείων μπορεί να ανοίξουν οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις στις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ο λόγος για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), στον οποίο συγκεντρώνονται από το 2011 οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων, μαζί με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του ΕΦΚΑ. Στόχος σύστασης του εν λόγω «κουμπαρά», του ΑΚΑΓΕ, είναι η κάλυψη μελλοντικών ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται πως πόροι του ΑΚΑΓΕ χρησιμοποιήθηκαν κατά την περιόδων των μνημονίων (με εξαίρεση τον κουμπαρά των επικουρικών συντάξεων που σταμάτησε η άντληση πόρων από το 2015 αν και παρέμειναν οι εισφορές) λόγω των ελλειμμάτων που γέννησε η μείωση εσόδων από εισφορές εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών.
Η πρακτική αυτή (δηλαδή εκείνη της άντλησης μερίδας των αποθεματικών από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ) έχει σταματήσει μετά το 2018, καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας έκλεισε σταδιακά τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων.
Ωστόσο, οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων συνεχίζονται κανονικά να εισπράττονται κάθε χρόνο και, μάλιστα, φέτος, ο λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ (λαμβάνοντας υπόψιν και την επιχορήγηση του κράτους και του ΕΦΚΑ) θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το γιγάντιο ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εξαγγείλει αλλαγή στην αρχιτεκτονική των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων από το 2025.
Η πρώτη παρέμβαση είναι πως οι εισφορές δεν θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ, αλλά πιθανότατα ανάμεσα στο κατώτατο και ανώτατο όριο κάθε κλάσης εισφορών.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων (και άρα την αύξηση των καθαρών αποδοχών τους) αλλά, ταυτόχρονα και τη μείωση των εσόδων του ΑΚΑΓΕ από τις εισφορές αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, το κράτος δεν θα αναλάβει να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων τις οποίες θα υποστεί, εκ των πραγμάτων, ο ΑΚΑΓΕ από τη μείωση της «δεξαμενής» των εισφορών αλληλεγγύης.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν μπορεί να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο να πέσουν στο τραπέζι σενάρια σε σχέση με το πως θα χρησιμοποιηθούν από το 2025 ή αργότερα, οι πόροι του ΑΚΑΓΕ.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι πόροι του ΑΚΑΓΕ κατατίθενται σε ειδικούς λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας και ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΕΦΚΑ μπορεί να αντλήσει μέρος αυτών σε περίπτωση ελλειμμάτων, ενώ ο κλάδος επικουρικής σύνταξης του ΕΦΚΑ δεν μπορεί (με διάταξη που πέρασε το 2015) αν και επιβάλλονται στις επικουρικές συντάξεις εισφορές.
newsit.gr