Φ.Γεννηματά: Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη ν’ αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
10 Min Read
Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  στην εκπομπή του ΑΝΤ-1: «Καλημέρα Ελλάδα» και στον Γιώργο Παπαδάκη

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΌ ΝΌΜΟ.

Κύριε Παπαδάκη, 24 Ιουλίου, στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει φουντώσει η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και  λέμε στον Πρωθυπουργό: «Έχεις 250 Βουλευτές που στηρίζουν αυτή τη στιγμή  την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Γιατί δε φέρνεις την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Τώρα εδώ να το αποφασίσουμε. Παρ’ το απόφαση και θα σε στηρίξουμε».

-Advertisement-

Γραπτά του είχα πει, «εξασφάλισε την πολιτική σταθερότητα, αξιοποίησε τη συναίνεση που βρίσκεις από τα 5 κόμματα και τους 250  Βουλευτές, δεσμεύσου ότι δε θα πας σε εκλογές μέχρι να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος και φέρε να ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο για να διασφαλίσει αυτή η Βουλή ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας ευρύτατης, η οποία θα παραμείνει για πολλά χρόνια.

Επιτέλους θα πρέπει να μιλήσουμε για τις αλήθειες στην πολιτική, για τις σκοπιμότητες στην πολιτική, για τις αξίες και την ηθική στην πολιτική. Διότι κάποιος που θέλει να λέει μάλιστα ότι είναι και Αριστερός, πρέπει πριν απ’ όλα ν’ αρχίσει από τις αξίες του και τις αρχές του και την ηθική του και ο τυχοδιωκτισμός δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά κ. Παπαδάκη.

Εγώ δε θα προτείνω στον κ. Τσίπρα. Εγώ θα πάω ν’ ακούσω από τον κ. Τσίπρα.

- Advertisement -

Θα σας πω για την άποψή μας, η οποία είναι διατυπωμένη δημόσια. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ν’ ακούσουμε επιτέλους από την κυβέρνηση τι σχεδιάζει. Διότι τώρα παρακολουθούμε το έργο – επειδή είναι το πυροτέχνημα- συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος. Και ακούμε τώρα κάθε μέρα, βγαίνει ο ένας Υπουργός λέει «απλή ανόθευτη αναλογική»..

Βγαίνει ο άλλος Υπουργός,  λέει «όχι, να υπάρχει κι ένα μικρό μπόνους». Βγαίνει ο τρίτος λέει «να κρατηθεί το 3% ως κατώφλι εισόδου στη Βουλή». Βγαίνει ο 4ος λέει «να το μειώσουμε».

Λοιπόν, απ’ όλα έχει το πανέρι.

Θέλουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου; Θέλουμε αλλαγή του εκλογικού νόμου για να μπορέσουμε με εθνική συνεννόηση και κυβερνήσεις συνεργασίας να υπηρετήσουμε μια εθνική γραμμή για τη χώρα;

Υπάρχει αυτή η εθνική γραμμή; Να ξεκινήσουμε από κει. Μην ξεκινάμε από το μέσο, να ξεκινήσουμε από το βασικό στόχο για τη χώρα.

 

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη ν’ αποπροσανατολίσουμε  τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα.

Δε συζητάμε φιλολογικά σε μια χώρα που όλα βαίνουν καλώς, όλα έχουν λυθεί και άρα έχουμε την πολυτέλεια να λέμε ποιος είναι ο πιο σωστός εκλογικός νόμος.  Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που υποσχόταν ότι θα σκίσει τα μνημόνια και έφερε μνημόνιο για πάντα. Υποσχόταν ότι θα δώσει 13η σύνταξη και τώρα κόβει το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τώρα επεκτείνει τον ΕΝΦΙΑ δεν ξέρω για πόσα χρόνια.

Υποσχόταν αξιοπρέπεια και κυριαρχία και τώρα παραχωρεί όλο το δημόσιο πλούτο σε  Υπερταμείο, υπό τη διαχείριση της τρόικας για τα επόμενα 100 χρόνια. Για έναν αιώνα. Δε θα τους κάνω λοιπόν τη χάρη να μη συζητάω γι’ αυτά. Και τώρα ανοίγουν και το πακέτο «εργασιακά». Και να συζητάμε για τον εκλογικό νόμο.. Θα τα δούμε όλα μαζί, συνολικά.

Από την εποχή που ήμουν στην Υπερνομαρχία και Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, μιλούσα για  την απλή αναλογική. Μέσα στη Βουλή κατ’ επανάληψη του έχω πει «γιατί δε φέρνετε την απλή αναλογική;». Καταθέσαμε πρόταση νόμου, ήταν τότε Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ ακόμα ο κ. Βενιζέλος..

Εμείς με τίποτα δε θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί το 3% ως κατώφλι εισόδου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε πριν από λίγες ημέρες την προγραμματική της Συνδιάσκεψη. Και σ’ αυτή  την προγραμματική συνδιάσκεψη είπαμε τρία πράγματα σε σχέση μ’ αυτό: Είπαμε απλή αναλογική, κατώφλι εισόδου το 3% και σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών.

Υπάρχουν φωνές που λένε ότι επειδή ο στόχος είναι η πολιτική σταθερότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί ένα κόμμα όταν είναι πρώτο και πάρει πάνω από 40% ή 42% μ’ ένα μπόνους πολύ μικρότερο απ’ αυτό που είναι σήμερα. Όμως, επαναλαμβάνω, ότι ανεξάρτητα από αυτό καθαυτό το εκλογικό σύστημα, αυτό που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα ως πολιτικό σύστημα και ως χώρα, είναι πού πηγαίνει η χώρα μας.

Βασική προϋπόθεση είναι ν’ ακούσω τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους. Γιατί σας είπα ότι δεν έχουμε εικόνα αυτή τη στιγμή των προθέσεών τους. Έχουμε απλώς συζήτηση για να μη συζητάμε τα πραγματικά προβλήματα.

 

-Advertisement-
=Advertisement=

Για τη στάση της ΝΔ.

Ήταν μεγάλο λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές την ώρα που η χώρα ήταν για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με το grexit.

Εμείς τι κάναμε τότε: Εμείς χτυπήσαμε εγκαίρως το καμπανάκι και είπαμε «παραιτηθείτε» γιατί χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ικανή να πάει να διαπραγματευθεί σωστά και να κλείσει μια άλλη συμφωνία απ’ αυτή που έφερε ο κ. Τσίπρας – η οποία είναι συνθηκολόγηση ηττημένου – με πολύ λιγότερο κόστος για τον ελληνικό λαό.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Δεν εισακουστήκαμε πέρυσι που είπαμε «πολιτική σταθερότητα, να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος, ν’ αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και μετά να μιλήσουμε για εκλογές. Πήγε ο κ Τσίπρας κι έκανε εκλογές. Και είπε «θα πάρω πάνω μου την ευθύνη μόνος μου». Την πήρε την ευθύνη. Τι έκανε; απέτυχε. Απέτυχε κ. Παπαδάκη.

Δεν αποτελεί μέρος της λύσης ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή. Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει ένα μήνα πριν βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με το grexit, εκλογές, γιατί εγώ πάλι μόνη μου μπορώ να λύσω το πρόβλημα της χώρας. Δεν έχουμε βάλει μυαλό. Τέσσερις φορές οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θεωρούσαν ότι ο καθένας από μόνος του μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της χώρας.

Το έλυσαν; Κάθε φορά μετά από τις εκλογές ήμαστε σε δυσκολότερη θέση απ’ αυτή από την οποία ξεκινήσαμε. Αυτό το «φύγε εσύ, έλα εσύ» δεν έδωσε λύση στη χώρα.

Εμείς είμαστε με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οι άλλοι δύο (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) πρέπει να κατανοήσουν, ότι το συμφέρον του ελληνικού λαού δεν εξαρτάται από το ποιος  απ’ τους δύο θα είναι ο Πρωθυπουργός. Και επιτέλους, θα πρέπει ν’ αποφασίζουμε στην Ελλάδα με βάση το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού και όχι με βάση το συμφέρον των συγκεκριμένων προσώπων  που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες.

Μια τέτοια κρίση τόσο βαθιά και τόσο μακρόχρονη θα έπρεπε  να μας έχει μας έχει οδηγήσει σε άλλους δρόμους και άλλα μονοπάτια.

 

Για την ψήφο στα 17

Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που καθιέρωσε την ψήφο στα 18.  Ήταν μια από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο πατέρας μου, ο Γιώργος Γεννηματάς. Αυτή τη στιγμή είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να είναι αρνητικό σε τέτοια εξέλιξη;

 

Τρεις στόχοι για την έξοδο από τα μνημόνια

Για να γυρίσω όμως και να κλείσουμε με το σήμερα και την εθνική  γραμμή. Στο πού μπορούμε να συμφωνήσουμε:  Η εθνική γραμμή αυτή τη στιγμή δε μπορεί να είναι άλλη από  την έξοδο από τα μνημόνια. Η έξοδος από τα μνημόνια προϋποθέτει αυτή τη στιγμή τρεις στόχους:

Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία. Για ν’ απελευθερώσουμε δυνάμεις. Να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική αναπτυξιακή  συμφωνία. να σταματήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι εναντίον των ιδιωτικών και τούμπαλιν.

Αν δεν παραχθεί πλούτος,  αν δεν πάρει μπροστά η ανάπτυξη θα ψάχνουμε συνεχώς ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος.  Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι  η αναδιάρθρωση του χρέους. Έπρεπε να έχει η κυβέρνηση δεσμεύσει τους εταίρους να υλοποιήσουν την απόφαση του 2012.  Και δεν το έκανε.

Και το τρίτο, είναι ν’ αλλάξουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα. Δε βγαίνει το 3,5%, το 2018 από τη στιγμή που τώρα είμαστε ακόμα στην ύφεση. Σ’ αυτούς τους τρεις στόχους πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε. Και από κει και πέρα να δούμε τα εργαλεία και τα μέσα.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *