Η Μαλένα ήταν το πρώτο κοριτσάκι της οικογένειας από την Πάτρα, που “έφυγε” υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της. Η παιδοογκολόγος που παρακολουθούσε το κοριτσάκι ενώ νοσηλευόταν και έδινε μάχη με την λευχαιμία, εμφανίζεται βέβαιη ότι το παιδί δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια και σημειώνει ότι η κλινική εικόνα της μέχρι την ώρα που πήγε να κοιμηθεί “ήταν άριστη”.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι εκείνη ήταν που ζήτησε να γίνει νεκροτομή στη Μαλένα, ώστε να διαλευκανθεί εάν υπάρχει κάτι κληρονομικό, “να προλάβουμε κάποιο επόμενο θάνατο”. Σύμφωνα με την μαρτυρία της, οι γονείς τότε είχαν συμφωνήσει. Η παιδοογκολόγος μιλά επίσης για τη συμπεριφορά της μητέρας και του πατέρα ενώ η Μαλένα νοσηλευόταν, ενώ αναφέρει ότι η επιλογή του μονόκλινου δωματίου “είναι επιλογή του γιατρού ανάλογα με το στάδιο της νόσου”.
Σε δηλώσεις της στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”, η παιδοογκολόγος τόνισε αρχικά: “Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες. Πλήρης έλεγχος μοριακός, να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει άλλη αιτία, μετά να παρέμβει ψυχίατρος για να ελέγξει τα μέλη τα οποία ενέχονται σε αυτή την ιστορία και να αποφασίσει εν κατακλείδι ή η ιατρική ή η δικαιοσύνη”.
“Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια δεν πεθαίνεις έτσι, κάτι προηγείται”
Ερωτηθείσα εάν υπάρχει περίπτωση η χημειοθεραπεία που δόθηκε στο παιδί να δημιούργησε την ηπατική ανεπάρκεια, εμφανίστηκε βέβαιη: “όχι, δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια το παιδί. Υπάρχει εξέταση την παραμονή με τέλεια ηπατικά, τέλεια, πιο τέλεια δεν γίνεται και επίσης η κλινική εικόνα του παιδιού μέχρι την ώρα που πήγε να κοιμηθεί ήταν άριστη. Έπαιζε, έτρεχε και έφαγε κανονικά. Χωρίς εμέτους, χωρίς ηπατικό κώμα, χωρίς τίποτα. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια δεν πεθαίνεις έτσι, κάτι προηγείται… Δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό μπορώ να το βεβαιώσω 100%” είπε και χαρακτήρισε “λάθος” το ότι ο ιατροδικαστής “δεν πήρε ένα ιστορικό”.
“Οι αιματολογικές εξετάσεις, όλες οι εξετάσεις ήταν τέλειες”, σημείωσε και συνέχισε: “η λευχαιμία υπήρχε, ανταποκρίθηκε μάλιστα το παιδί. Είχα ευρήματα που οι λεμφαδένες που είχαν μίκρυναν από την χημειοθεραπεία. Το παιδί δεν πέθανε από την χημειοθεραπεία. Ούτε το κάλιο του είχε ανέβει, ούτε τίποτα, είχαμε πλήρη έλεγχο, ο οποίος ήταν άψογος. Τα αποτελέσματα ήταν τέλεια. Ήταν άψογα. Ήταν αιφνίδιος θάνατος. Δεν μπορώ να το εξηγήσω και γι’ αυτό ζήτησα τη νεκροτομή, ως αιφνίδιος θάνατος αγνώστου αιτίας”.
Σε ερώτηση, εάν της έκανε εντύπωση κάτι στη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας, απάντησε: “ειλικρινά ήταν μία οικογένεια, μία μητέρα που στεκόταν δίπλα στο παιδί της καλά. Δεν είχα αντιληφθεί τίποτα. Εγώ είπα στην κυρία και τον κύριο Δασκαλάκη να γίνει η νεκροτομή, μήπως υπάρχει κάποια ανωμαλία που θα βοηθήσει να μην πεθάνει άλλο παιδί τους, γιατί αν βρεθεί αυτή η ανωμαλία στη μικρή θα την ξέρουν και στα άλλα. Θα μπορούν να είναι σίγουροι και για τα άλλα τους παιδιά. Από τότε το είπα στους γονείς. Ο κύριος λόγος που ζήτησα νεκροτομή ήταν αυτός… ήθελα να μάθω αν πέθανε από κάτι που θα μπορούσε η μητέρα, οι γονείς να το προλάβουν στα άλλα τους παιδιά. Και οι άνθρωποι συμφώνησαν απόλυτα μαζί μου τότε, μου είπαν πολλά ευχαριστώ φιλώντας μου τα χέρια κυριολεκτικά, παρά το ότι έφευγαν χωρίς παιδί”.
Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής, περιγράφει ότι “με πήρε η μητέρα θυμωμένη και μου είπε ότι πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Της εξήγησα ότι δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια… Μετά με παίρνει η μάνα και μου λέει εγώ θα κάνω μήνυση στον ιατροδικαστή” και εκείνη της απάντησε ότι “ο ιατροδικαστής μπορεί να έχει κάποιες αλλοιώσεις που όμως δεν οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια…”.
“Οποιαδήποτε παρέμβαση αν έκανα εγώ, θα θεωρούνταν ύποπτη”
Η παιδοογκολόγος διευκρίνισε ότι δεν έδωσε τον φάκελο με το ιστορικό του παιδιού στον ιατροδικαστή γιατί “όχι δεν μας ζήτησε κάτι. Οποιαδήποτε παρέμβαση αν έκανα εγώ, θα θεωρούνταν ύποπτη. Απαγορεύεται να κάνεις παρέμβαση. Τότε, είχα μεγάλο ερωτηματικό από τι έφυγε το παιδί, δεν το έχω μόνο τώρα και τότε το είχα. Ποια είναι η αιτία θανάτου. Ο λόγος που ήθελα τότε να ψαχτεί είναι μήπως υπάρχει κάτι κληρονομικό, να προλάβουμε κάποιο επόμενο θάνατο. Ας αποκαλυφθούν οι αιτίες να ακούσουμε το τελικό πόρισμα. Όλη αυτή η παραφιλολογία κάνει κακό”.
“Δεν ήταν τόσο εξωστρεφής και θερμή, αλλά δεν είχε κακή συμπεριφορά”
“Η μητέρα είχε καλή συμπεριφορά. Ήταν μια γυναίκα που δεν ήταν τόσο εξωστρεφής και θερμή, αλλά δεν είχε κακή συμπεριφορά. Στα παιδάκι της στεκόταν δίπλα πολλές ώρες, το έπαιζε, το απασχολούσε. Δεν ήταν μία αδιάφορη μάνα. Ούτε ο πατέρας”, συνέχισε η γιατρός.
Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καταγραφή βίντεο από το δωμάτιο του παιδιού, ενώ σχετικά με το μονόκλινο δωμάτιο, είπε: “το να είναι το παιδί σε μονόκλινο δωμάτιο ήταν δική μας επιλογή. Το ποιος θα μπει σε μονόκλινο δεν είναι επιλογή του γονιού. Είναι επιλογή του γιατρού, ανάλογα με το στάδιο της νόσου”.
enikos.gr