Ανάστατοι χιλιάδες αγρότες και κυρίως κτηνοτρόφοι συρρέουν από το πρωί στις πύλες ΟΣΔΕ για να δουν για ποιό λόγο πήραν λιγότερα χρήματα. Οι περικοπές ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50-60%.
Πλήρης επιβεβαίωση για τον ΑγροΤύπο που είχε επισημάνει, πολύ πριν την πληρωμή πως έρχεται… σφαγή στις επιδοτήσεις, κυρίως των κτηνοτρόφων, λόγω της περιβόητης ΚΥΑ Λιβανού, για την κατανομή βοσκότοπων. Οι περικοπές που είδαν, όμως, στα ποσά που έλαβαν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως οφείλονται και σε άλλους λόγους.
Όπως για παράδειγμα είναι οι έλεγχοι, οι διασταυρωτικοί των δηλωθέντων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, η πρόσφατη ανανέωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου, αλλά και ζητήματα ιδιοκτησιακά. Αν στην… εξίσωση βάλει κανείς και τις παρακρατήσεις από ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ κ.λπ., τότε δεν χρειάζεται να δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να καταλάβει πως δεν έμεινε σχεδόν τίποτα στους αγρότες από την χθεσινή πληρωμή.
Επεβλήθησαν ποινές προκαταβολικά
Εντύπωση προκαλεί πως φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής των ελέγχων των διασταυρωτικών ελέγχων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν επί της ουσίας τελεσιδικήσει οι υποθέσεις αυτές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ έρχονται να επιβάλλουν ποινές, μη πληρώνοντας καθόλου ή επιβάλλοντας τραγικές μειώσεις στο τσεκ των αγροτών. Σημειωτέον ότι ο έλεγχος αυτός είναι διοικητικός, γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχει αξιολογηθεί η πιστότητά του, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί (πριν την πληρωμή) οι χιλιάδες παραγωγοί για τα αποτελέσματά του και δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντύπωση επίσης προκαλεί πως υπάρχουν παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου κι άλλοι που έχουν μεγάλη μείωση, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που μπήκαν στον επιτόπιο έλεγχο και εμφανίζονται σήμερα ότι έχει ακυρωθεί η ΕΑΕ που υπέβαλαν το 2019. Ακόμα με την αλλαγή του χαρτογραφικού υπόβαθρου και την αλλαγή της περιφερειοποίησης των εκτάσεων που δήλωσαν πολλοί παραγωγοί, επωμίστηκαν ποινές ή βγήκαν εκτός εντελώς, ενώ έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν καταβάλλει ΕΛΓΑ, κ.λπ.
Σχετικά με το ποσό που καταβλήθηκε, ο υπολογισμός δείχνει ότι δεν δόθηκε πάνω από το 66% της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κάνει λόγο στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας της πληρωμής, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Από την ώρα πάντως που φάνηκαν στους λογαριασμούς τα χρήματα των δικαιούχων τα τηλέφωνά μας… έσπασαν, με τους παραγωγούς ανάστατους, να κάνουν λόγο για τραγικές περικοπές.
Kτηνοτρόφος με μοσχάρια, αλλά και αροτραίες καλλιέργειες από την Κατοχή Μεσολογγίου καταγγέλλει για παράδειγμα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι από τα 6.600 ευρώ που πήρε πέρσι πρώτη δόση ενιαίας, φέτος πήρε μόλις… 1.200 ευρώ.
Άλλος παραγωγός με δενδρώδη από τη Θεσσαλία καταγγέλλει πως περίμενε 500 ευρώ πρώτη δόση ενιαίας, αλλά δεν πήρε ούτε… 200 ευρώ. Παράπονα για μειώσεις και μη πληρωμή υπάρχουν από όλη την Ελλάδα και ανεξαρτήτως καλλιέργειας ή εκτροφής.
Παραγωγός από την Αιτωλοακαρνανία δεν πληρώθηκε γιατί όπως του είπαν από την πύλη ΟΣΔΕ δεν… αναγνωρίστηκαν από το σύστημα τα ενοικιαστήρια, τα οποία σημειωτέον είναι δεκαετή και όλα τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίζονταν κανονικά. Ως εκ τούτου, δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ την Τρίτη.
Κτηνοτρόφος από το Ηράκλειο Κρήτης έλαβε 60% λιγότερα χρήματα από εκείνα που πήρε πέρσι. Μόλις πήγε στην πύλη ΟΣΔΕ ενημερώθηκε για τρεις ποινές απόρριψης, δυο που αφορούν θέματα με την ΑΑΔΕ και ένα ακόμα που αφορά στην περιφερειοποίηση των ενισχύσεων. Όπως εξήγησε ο ίδιος στον ΑγροΤύπο, είχε 100 πρόβατα από κληρονομιά και πήρε και 20 αρνιά, ενώ είχε και επαρκή βόσκοτοπο.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως εξέδωσε την Τρίτη το απόγευμα ανακοίνωση στην οποία τονίζει τα ακόλουθα:
Σήμερα 26/10/2021 ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, ύψους 633.434.763,44 ευρώ σε 521.657 δικαιούχους και από το απόγευμα θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.
Σημειώνεται ότι, για τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης 2021, σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. ΕΕ 1307/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εφαρμόστηκε κατ΄ επιταγή της Ε.Ε. γραμμική μείωση της αξίας των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης σε ποσοστό 2,09%. Επίσης, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα σε γεωργούς Νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν την γεωργική τους δραστηριότητα εφαρμόστηκε γραμμική μείωση στην αξία όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 2,5%.
Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459 με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 €.
Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, εντοπίστηκαν ευρήματα (επισήμανση: ένας γεωργός μπορεί να έχει παραπάνω από ένα εύρημα) που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:
- Γεωργούς (63.216) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας, ή μη κατοχή στις 31.05.21 για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, κατόπιν διεύρυνσης μηχανογραφικών ελέγχων όπως είχε προαναγγελθεί. Η ασυμφωνία στην έκταση που διαπιστώθηκε σε 113.379 αγροτεμάχια θα προσδιοριστεί μηχανογραφικά στην εκκαθάριση.
- Γεωργούς (61.794) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
- Γεωργούς (4.114) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.
- Γεωργούς (4.120) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κλπ.). Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 41.747.
- Γεωργούς (748) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.
- Γεωργούς (584) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
- Γεωργούς (98) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2020, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2020. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 5 & 7 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή.
Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών.
Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος. Ο Οργανισμός συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σε γεωργούς που αιτούνται δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα το 2021.
Επισημαίνεται τέλος ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.