7 συμβουλές για το φοιτητικό σπίτι -Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και φοιτητές

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Οι βάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοινώθηκαν και δεκάδες εκατοντάδες φοιτητές ετοιμάζουν… βαλίτσες για τη μετεγκατάσταση στην πόλη που θα σπουδάσουν.

-Advertisement-

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης προκαλεί άγχος σε γονείς και φοιτητές και η ΠΟΜΙΔΑ όψει της νέας  περιόδου φοιτητικών μισθώσεων για να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και φοιτητές, ανακοινώνει τα εξής:

Δυστυχώς τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ΄εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μιά άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο που θα βρούν αυτό που ζητούν.

Που μπορούν να απευθυνθούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

- Advertisement -

Ετσι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να επιχειρήσουν να απευθυνθούν στις εξής διευθύνσεις:

1. ΑΘΗΝΑ: Δυστυχώς δεν μας έχει γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε πανεπιστημιακή ιστοσελίδα ή Γραφείο Στέγασης, για προσφορά – ζήτηση φοιτητικής στέγης στην περιοχή Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων για την τρέχουσα περίοδο, ούτε οποιαδήποτε ιδιωτική ιστοσελίδα με κατηγοριοποίηση της προσφοράς και ζήτησης κατοικιών ανά πανεπιστημιακή σχολή, εκτός από το ΤΕΙ Αθήνας (ήδη Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), που διαθέτει μια σχετική ιστοσελίδα.

2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:  Γραφείο Τμήματος Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία των διαθέσιμων ακινήτων τους στην Σελίδα Στέγασης του Τμήματος Σπουδών ή μέσω των τηλεφωνικών αριθμών 2310 991372, 991373, 995142, 994168, 996743 δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Στην ίδια ιστοσελίδα και τις παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές, μπορούν να επικοινωνούν και οι φοιτητές/φοιτήτριες για να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα διαμερίσματα. Πληροφορίες και από τους αριθμούς 2310 994000 και 2310 996000.

3. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Γραφείο Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η μόνη μόνιμη και άρτια πανεπιστημιακή ιστοσελίδα προσφοράς-ζήτησης φοιτητικής στέγης- τηλ. 26510-97106, φαξ 26510-97024.

4. ΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ: Δείτε τις ηλεκτρονικές σελίδες των υπολοίπων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αν λειτουργούν γραφεία στέγασης και σε άλλα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, παρακαλούμε τους αρμόδιους να ενημερώσουν αμέσως το κοινό & εμάς. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να επιδείξουν στοιχειώδη σεβασμό στους πρωτοετείς φοιτητές τους, ιδρύοντας γραφεία στέγασης στις φοιτητικές τους λέσχες, ή έστω ειδικές ιστοσελίδες προβολής της προσφοράς και ζήτησης, και γνωστοποιώντας τις στο κοινό και την ΠΟΜΙΔΑ!

Τα υπόλοιπα μέσα για εκμίσθωση ή μίσθωση φοιτητικής κατοικίας είναι οι αγγελίες στους πίνακες  ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες προσφερόμενων κατοικιών τα ενοικιαστήρια έξω από τα σπίτια, οι μικρές αγγελίες, οι τοπικές ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων και τα γραφεία των επίσημων μεσιτών.

Επτά συμβουλές προς τους φοιτητές και τους γονείς τους

1.Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!!

2.Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων…)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!

3.Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

4.Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

5. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

6.Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

7. Μακρυά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *