7 κοινές παρανοήσεις της θετικής ψυχολογίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Η θετική ψυχολογία δεν είναι επιστήμη της ευτυχίας αλλά, υπάρχει κάποια αλήθεια μέσα του.

Η θετική ψυχολογία προσπαθεί πράγματι να κατανοήσει το ρόλο των θετικών συναισθημάτων για μια καλή ικανοποιητική ζωή. Αλλά μόνο δύο από τα πέντε βασικά στοιχεία είναι σημαντικά – όπως οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν – και είναι *το νόημα της ζωής, και οι *θετικές σχέσεις,που είναι σημαντικές για μια ολοκληρωμενη ζωή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η θετικότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί όμως να είναι ένας ισχυρός τρόπος ζωής για να επιτευχθούν και άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή, όπως στον επαγγελματικό τομέα.
Η θετική ψυχολογία δεν είναι νεροχύτης της κουζίνας
Ενώ δεν υπάρχει λάθος να ξεπλύνουμε τα πιάτα τον νεροχύτη της κουζίνας, είναι λάθος να πετάμε την ψυχολογία μας πολλές φορές εκεί.
Πολλοί άνθρωποι κουβαλούν σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με το τι κάνει μια καλή και ευτυχισμένη ζωή. Βασίζεται σε δεδομένα με γνώμονα τα βήματα της επιστήμης, αλλά συχνά έρχεται σε αντιφατικά ευρήματα.
Για παράδειγμα, αν -είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα ξέρετε τις συντομογραφίες όπως το TGIF (Δόξα τω Θεώ είναι Παρασκευή), ή άλλα πράγματα που βάζουν στο Facebook και το Twitter.
Η επιστημονική έρευνα όμως θέλει χρόνο για να είναι σε θέση να αποδείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλά, στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η θετική ψυχολογία δεν είναι θετική σκέψη!
Σίγουρα, υπάρχουν ομοιότητες στο θέμα της θετικής ψυχολογίας και της θετικής σκέψης. Για παράδειγμα, και οι δύο τομείς ασχολούνται με την καλλιέργεια της αισιοδοξίας σε άτομα, αισιόδοξα (τις περισσότερες φορές) και συγχρόνως έχουν μια σειρά από ευεργετικές μεταβλητές ψυχολογίας.
Η διαφορά είναι, ότι η θετική ψυχολογία είναι μια επιστήμη, που στηρίζεται σε ακαδημαϊκή έρευνα, αν και οι έννοιες με τις οποίες ασχολείται έχουν απασχολήσει τους Έλληνες φιλοσόφους εδώ και αιώνες. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να καταλήξει σε ορθά συμπεράσματα, χωρίς τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας μελετών βασισμένες σε συνεκτικές θεωρίες και επιστημονικές αποδείξεις.
Η θετική Ψυχολογία δεν αγνοεί τα αρνητικά συναισθήματα
Η απαισιοδοξία “σκοτώνει” μέχρι και το καλύτερα αναλγητικό φάρμακο,εξουδετερώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Αποδεικνύεται ότι η επίδραση και αποτελεσματικότητα των αρνητικών σκέψεων, σε ένα απαισιόδοξο και καχύποπτο άτομο που δεν πιστεύει στο φάρμακο, είναι μηδαμινή. Παράδειγμα το γνωστό placebo.
Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ευτυχισμένου χαμόγελου όλη την ημέρα. Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες και υπάρχουν στιγμές, που η αρνητικότητα υπερισχύει. Παρόλα αυτά ρίχνοντας τα φώτα της δημοσιότητας προς τη θετική πλευρά των συναισθημάτων και συμπεριφοράς δημιουργείται μια πιο ισορροπημένη άποψη της ανθρώπινης λειτουργίας.
Στην πραγματικότητα, εάν κάποιος θέλει να βελτιώσει την απόδοσή του στη δουλειά, η παραδοσιακή προσέγγιση είναι να βρει τι λάθος κάνει και να το διορθώσει.
Η θετική ψυχολογία μας λέει ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πιο αποτελεσματικά αν επικεντρωθούμε σε αυτά που ήδη κάνουμε καλά ενισχύοντάς τα, ώστε να γίνουν ακόμη καλύτερα. Τα αρνητικά γεγονότα και τα συναισθήματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μελέτη της μετατραυματικής ανάπτυξης, η οποία ουσιαστικά ασχολείται με το ερώτημα: Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε μακροπρόθεσμα από μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μας;
Ο καθένας μπορεί μόνος του να ενισχύσει τα θετικά του συναισθήματα, και εμπειρίες. Μια πολύ γνωστή άσκηση της θετικής ψυχολογίας, είναι να γράφει κανείς στο τέλος της ημέρας τρία καλά πράγματα που του συνέβησαν.
Κάνοντας απολογισμό της ημέρας μας βοηθάει να στρέφουμε το μυαλό μας, στις θετικές εμπειρίες που βιώσαμε, όσο μικρές και αν είναι αυτές.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτή η απλή άσκηση αυξάνει την αυτοπεποίθηση, και σταδιακά μαθαίνουμε να επικεντρωνόμαστε στις θετικές και αξιόλογες πτυχές της ζωής μας αυξάνοντας τα θετικά συναισθήματα.
Οι σκέψεις μας έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσης μας, αλλά και στην αναγνώριση των συναισθημάτων μας. Η επίγνωση του τρόπου σκέψης και πράξεων, φροντίζει να ζείτε χωρίς αρνητικές καταστάσεις. Αν σκέφτεστε πιο θετικά, η ενέργεια που θα εκπέμπετε θα είναι πιο φωτεινή, και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας θα έχει περισσότερη αντοχή.

 
Η θετική ψυχολογία, αντλεί σε μεγάλο βαθμό την αρχαία σοφία Ελλήνων φιλοσόφων, και ιδιαίτερα του Αριστοτέλη με τη σύλληψη του έργου του Ευδαιμονία.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *