Και οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από το Φθινόπωρο και μετά θα μπορούν να συμμετάσχουν στην νέα επιστρεπτέα προκαταβολή με αριθμό πέντε “5” που θα τρέξει τον Ιανουάριο του 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι και επιστρεπτέα πέντε 5 θα σημειώσει ανάλογη επιτυχία, όπως και η τέσσερα 4, που έσπασε όλα τα ρεκόρ.
Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή απλώθηκε ένα δίχτυ προστασίας πάνω από 800.000 περίπου εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις, που ζήτησαν και έλαβαν δάνειο και επιχορήγηση, αφού μέχρι τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
Τι γνωρίζουμε για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για να μοιραστεί σε επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, μέσω της επιστρεπτέας πέντε 5 θα ανέλθει σε 1,2 δις. ευρώ χωρίς να αποκλείεται βέβαια να αυξηθεί εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν – μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων – όπως συνέβη άλλωστε και με την επιστρεπτέα 4. Παράλληλα είναι πιθανό ότι τον Μάρτιο ότι θα αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας λόγω των εμβολιασμών θα ανοίξει ένας ακόμα κύκλος κρατικών δανείων.
Όπως προκύπτει από την ολοκλήρωση του τέταρτου κύκλου με την επιστρεπτέα αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας με μία ακόμα πληρωμή η οποία εκτιμάται πως θα διαμορφώσει το ύψος των ενισχύσεων σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, δείχνουν πως μέσω της επιστρεπτέας έχει ανοίξει ομπρέλα προστασίας 800.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος Μαρτίου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για περίπου 400.000. Με τον πέμπτο κύκλο, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να προστατεύσει θέσεις εργασίας έως και τον Ιούνιο.
Τα κριτήρια
Για την επιστρεπτέα πέντε 5, το βασικό κριτήριο για την καταβολή ενισχύσεων θα είναι η πτώση τζίρου της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 με το 50% των ενισχύσεων να είναι επιχορήγηση στους δικαιούχους.
Βασική και ίσως και μοναδική προϋπόθεση για το «χάρισμα» του 50% είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως το τέλος Ιουνίου του 2021. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου αλλά και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.
Στον τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι σήμερα 418.847 δικαιούχοι έχουν λάβει 1,8 δις ευρώ ενώ εκκρεμεί μια ακόμα πληρωμή εντός των ημερών σε δικαιούχους η πληρωμή των οποίων προϋποθέτει διασταυρώσεις στοιχείων. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι αιτήσεις του πέμπτου κύκλου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιανουαρίου με στόχο οι πληρωμές όλων των δικαιούχων να έχουν ολοκληρωθεί εντός του μήνα.