Καμπανάκι για αναζωπύρωση του κορονοϊού από τέλη Ιουλίου έως Δεκαπενταύγουστο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
3 Min Read

Νέα στοιχεία από τη μελέτη του EnvELab του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) της διασποράς του κορονοϊού (COVID-19) στην Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

-Advertisement-

Επιστήμονες του ΑΠΘ ένωσαν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους στα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, για να μελετήσουν τη διασπορά του κορονοϊού (COVID-19) στην Ελλάδα και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.

Όπως υπολόγισαν, λοιπόν, ο αριθμός κρουσμάτων που προκύπτει την τελευταία εβδομάδα, αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που εισέρχονται ημερησίως στη χώρα, τόσο τουρίστες όσο και γηγενείς που επιστρέφουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

- Advertisement -

Κορονοϊός: Θερμοκρασίες και Τουρίστες

Η μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου.

-Advertisement-
=Advertisement=

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των ερευνητών του ΑΠΘ, «φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι κλιματικοί αυτοί παράγοντες συνδυαστικά μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά δεν μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη διασποράς του ιού στην κοινότητα».

Μεταβολές υπάρχουν όμως και λόγω εισόδου τουριστών. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλονται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό.

Άλλωστε έχει σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιο κρούσμα βρίσκεται στην προσυμπτωματική φάση, παρατηρείται και η υψηλότερη μεταδοτικότητα, γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας ο εντοπισμός αυτών των φορέων της νόσου κατά την είσοδο τους στη χώρα και η απομόνωση τους.

Έτσι, «παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (περίπου 50 με 55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου.

https://www.dikaiologitika.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *