500 κάτοικοι, -67 βαθμοί: Το χωριό που αν μείνεις 1′ στο κρύο κινδυνεύει η ζωή σου

Το σάλιο παγώνει και τρυπάει τα χείλη.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Μπορεί εμείς να μην έχουμε συνηθίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς όλοι ξέρουμε πως «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» παρόλα αυτά, τις ελάχιστες μέρες του χειμώνα που το θερμόμετρο θα δείξει μονοψήφια νούμερα, η κατάσταση φαντάζει ανυπόφορη. Σκέψου λοιπόν να είχε τύχει να γεννηθούμε στην Ρωσία και συγκεκριμένα στο Οϊμιακόν.

-Advertisement-

Στο χωριό αυτό των 500 κατοίκων, που έχει πάρει το όνομα του από τον ποταμό Οϊμιακόν και μεταφράζεται ως «το νερό που δεν παγώνει ποτέ», η νύχτα διαρκεί 21 ώρες. Καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρού ωστόσο, η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -50 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 1933 σημειώθηκε το μεγαλύτερο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σε κατοικήσιμη περιοχή. Ο υδράργυρος άγγιξε τους -67 βαθμούς Κελσίου και διήρκησε μάλιστα παραπάνω από έναν μήνα.

Μπορεί στην Ανταρκτική οι θερμοκρασίες που σημειώνονται να είναι χαμηλότερες, ωστόσο η ήπειρος δεν έχει κατοίκους και έτσι το χωριό Οϊμιακόν θεωρείται η πιο ψυχρή γωνιά του πλανήτη που κατοικείται.

Στο χωριό δεν ευδοκιμούν φυτά και έτσι οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με κρέας και ψάρια. Επίσης το έδαφος είναι τόσο παγωμένο που δεν αντέχει να στηρίξει αποχετευτικά συστήματα και έτσι οι κάτοικοι χρησιμοποιούν βοηθητικά κτίσματα.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Στο πιο παγωμένο μέρος του πλανήτη εκτιμάται ότι αρκεί ένα λεπτό στο κρύο χωρίς ρούχα για να σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς και να επέλθει ο θάνατος.

Τον Γενάρη του 2013 ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Άμος Τσάπλ ταξίδεψε ως εκεί για να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης των ντόπιων και να αντιληφθεί τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι ακόμα και για τις πιο απλές ανάγκες του. Όπως δήλωνε λίγο αργότερα αυτή η εμπειρία του θα του μείνει αξέχαστη μιας και σε μια προσπάθεια να απαθανατίσει ένα άγαλμα στην κεντρική πλατεία, πάγωσε ο αντίχειρας του. Το δέρμα του ξεφλούδιζε για εβδομάδες και υπέστη ηλιακό έγκαυμα.

Εμείς φυσικά είναι αδύνατο να αντιληφθούμε το μέγεθος του ψύχους, αφού δεν συναντάται σε καμία γωνιά της Ευρώπης κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές μπορούμε να αντιληφθούμε πως έχουμε αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα κλίματα του πλανήτη.

πηγή: belikeyou.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *