Τι σού έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «κάλιο»; Οι μπανάνες, σωστά; Κι όμως υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερο κάλιο από το κατακίτρινο γλυκό φρούτο. Πριν δούμε 5 από αυτές, αξίζει να πούμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού είναι 4,700 μιλιγκράμ. Για χάρη της σύγκρισης, να πούμε επίσης ότι μία μεσαία μπανάνα περιέχει 422mg καλίου.
1. Μανιτάρια Πορτομπέλο (μαγειρεμένα)
529mg/ φλιτζάνι
2. Σπανάκι (μαγειρεμένο)
839mg/ φλιτζάνι
3. Τοματοπελτές
549mg/ μισό φλιτζάνι
4. Πατάτες (μαγειρεμένες με τη φλούδα)
926mg μία μεσαία πατάτα
5. Αβοκάντο
487mg/ το μισό αβοκάντο
Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, των νεφρών και πολλών άλλων οργάνων. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης καλίου περί 1.640mg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 21%.
πηγή olivemagazine