Τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα οι Έλληνες διασκεδάζουμε – τρώμε, πίνουμε και χορεύουμε. Το αλκοόλ βρίσκεται σε κάθε τραπέζι και τσιμπούσι. Οι γιατροί συνιστούν το αλκοόλ να καταναλώνεται με μέτρο για να μην έχουμε… παρατράγουδα.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ενημερώνει τους οδηγούς σχετικά με τη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση, καθώς αλκοόλ και τιμόνι είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Οι ειδικοί επισημαίνουν 5 αλήθειες ώστε, ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες, οι οδηγοί να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και να φτάσουν όλοι ασφαλείς στους προορισμούς τους.
Μύθος 1: Το αλκοτέστ της τροχαίας δίνει πάντα μικρότερες τιμές.
Αλήθεια: Το νόμιμο όριο στον εκπνεόμενο αέρα (κοινά αλκοτέστ) είναι 0,25mg/L το οποίο αντιστοιχεί με το 0,50 g/L στο αίμα (έπειτα από αιμοληψία). Ουσιαστικά alcohol drive μιλάμε για αντίστοιχες τιμές και με τις δύο μεθόδους.
Μύθος 2: Για να περάσεις το νόμιμο όριο πρέπει να πιεις πάνω από 3 ποτά.
Αλήθεια: Ένα μεγάλο ποτήρι µπύρα (500 ml), 200 ml κρασί ή 55 ml ουίσκι ή βότκα είναι ικανά για την υπέρβαση του ορίου.
Μύθος 3: Εγώ το αντέχω.
Αλήθεια: Το αλκοόλ, ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα, έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε έναν χρόνιο πότη και έναν αρχάριο έχουν σημασία, κυρίως στις χαμηλές τιμές πλησίον του νόμιμου ορίου. Κοινώς σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να διατηρήσει την οδηγική του ικανότητα.
Μύθος 4: Αν τρως λιπαρά, μπορείς να πιεις και παραπάνω.
Αλήθεια: Τα λιπαρά απλώς αργούν την απορρόφηση του οινοπνεύματος από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει απλά ότι θα καθυστερήσει για λίγα λεπτά να εμφανιστεί η ανώτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης. Σε καμία περίπτωση η κατανάλωση λιπαρών τροφών δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πιει παραπάνω.
Μύθος 5: Σταμάτησα να πίνω εδώ και μιάμιση ώρα άρα μπορώ να οδηγήσω.
Αλήθεια: Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, καθώς στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουμε την μεγαλύτερη τιμή αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα.
πηγή: tvxs.gr