5 αλήθειες για τις βιταμίνες που παίρνουμε καθημερινά

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Δεν είναι µαγικά χάπια και δεν ακυρώνουν τις κακές συνήθειες. Μάθε πως θα καταλάβεις ποιες βιταµίνες πρέπει να παίρνουμε.

-Advertisement-

Αυτά είναι  τα 5 βασικά δεδοµένα που πρέπει να ξέρεις για τις βιταµίνες και οι συµβουλές για να επιλέξεις ό,τι πραγµατικά χρειάζεται ο οργανισµός σου.

Οι βιταμίνες δεν ακυρώνουν τις κακές σου συνήθειες

«Υπάρχουν τόσο πολλά στοιχεία που ενοχοποιούνται για διαφορετικές ασθένειες που µία βιταµίνη δεν µπορεί να µας προστατέψει από όλα αυτά» επισηµαίνει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc,
MBA, SRD.

- Advertisement -

«Οι βιταµίνες δεν µπορούν να αντιστρέψουν την επιβάρυνση που προκαλούν παράγοντες όπως το κάπνισµα, η κατάχρηση αλκοόλ, η ατµοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στην υγεία µας» προσθέτει.

Για την ακρίβεια, σε έρευνα υποδεικνύεται πως ορισµένοι άνθρωποι µπορεί να µην προσέχουν την υγεία τους λαµβάνοντας βιταµίνες, επειδή πιστεύουν ότι µε αυτές θα θωρακιστούν από πιθανές βλάβες.

Οι μεγάλες δόσεις είναι άχρηστες και ίσως επικίνδυνες

«Το σώµα µας έχει συγκεκριµένες απαιτήσεις για κάθε θρεπτικό συστατικό και όταν αυτές καλυφθούν, δεν κερδίζουµε πρόσθετο όφελος λαµβάνοντας περισσότερες είτε µέσω τροφών είτε µέσω συµπληρωµάτων» τονίζει η διατροφολόγος.

Αν παίρνεις πολύ ασβέστιο, για παράδειγµα, µπορεί να προκληθούν πέτρες στα νεφρά και να αυξηθεί ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, κάποιες βιταµίνες και θρεπτικά συστατικά βασίζονται στους ίδιους µηχανισµούς για την απορρόφησή τους.

Έτσι, αν γεµίσεις το σώµα σου µε ένα συστατικό, µπορεί να επηρεαστεί η απορρόφηση των άλλων θρεπτικών ουσιών.

Το περιεχόμενο του πιάτου μετράει περισσότερο:

Τα συµπληρώµατα δεν υποκαθιστούν τα θρεπτικά στοιχεία που αντλούµε από τις τροφές. Πολλά συστατικά των τροφών λειτουργούν συνεργατικά για να κρατούν µακριά τις ασθένειες. Το σπανάκι, για παράδειγµα, είναι µια εξαιρετική πηγή σιδήρου, περιέχει όµως και –κυριολεκτικά– εκατοντάδες άλλα συστατικά, ενώ ένα συµπλήρωµα σιδήρου παρέχει µόνο σίδηρο.

Εφόσον ακολουθείς µια ποικίλη διατροφή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σου λείπουν βιταµίνες και µέταλλα που παίρνουµε από τις τροφές, είναι όµως εύκολο να υπερβείς τη συνιστώµενη ηµερήσια ποσότητα όταν λαµβάνεις τα συµπληρώµατα σαν καραµέλες.

Προσλαμβάνεις ήδη αρκετές από τις βασικές βιταμίνες

«Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουµε συνήθως, για παράδειγµα στο πρωινό, όπως δηµητριακά, αβγό, γάλα, ψωµί και πορτοκαλάδα, µπορεί να είναι ενισχυµένες µε ποικιλία βιταµινών όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταµίνη D και νιασίνη» λέει η ειδικός.

Παρ’ όλα αυτά, σου λείπουν κάποιες βιταμίνες και μέταλλα
Oι ειδικοί του αµερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) βρήκαν πως γυναίκες από 20 έως 39 ετών έχουν τη χαµηλότερη πρόσληψη σε ιώδιο, µια ουσία που έχει ζωτική σηµασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εµβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης.

Επίσης, τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταµίνης D στον οργανισµό µπορεί να προλάβουν καταστάσεις όπως οστεοπόρωση, κρυολογήµατα και γρίπη. Εάν σου λείπουν κάποιες βιταµίνες, η λήψη τους µπορεί να συµπληρώσει τυχόν διατροφικά κενά.

«Τα συµπληρώµατα είναι επίσης καλή ιδέα, αν έχεις αποκλείσει από το διαιτολόγιό σου ορισµένες διατροφικές οµάδες, όπως γαλακτοκοµικά ή κρέας, είτε από επιλογή είτε εξαιτίας τροφικών αλλεργιών» αναφέρει η ειδικός.

 

 

πηγη

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *