Αυτή είναι η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά στις προϋποθέσεις εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η τελική μορφή της ρύθμισης, καλύπτει ουσιαστικά –και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις- μόνο το 60% των δανειοληπτών. Έτσι, σε ένα σύνολο 400.000 κόκκινων δανείων, το 40% θα παραμένει τελείως ακάλυπτο, ένα 35% θα προστατεύεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία (στην οποία αυξημένο ρόλο θα παίζει και η πιστώτρια τράπεζα) ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών (οι οποίοι θα προστατεύονται μόνο αν έχουν ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ στο όνομά τους) θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα –θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016- έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το όλο πλαίσιο που συμφωνήθηκε θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει για τρία χρόνια δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.

Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

8180 ευρώ για τον εργένη
13917 ευρώ για τον παντρεμένο
17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια: Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

13906 ευρώ για τον εργένη
23659 ευρώ για τον παντρεμένο
29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Η διάταξη θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις και τα υπόλοιπα ζητήματα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη ενώ τα 10+2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν την επόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει και το Eurogroup. H διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος και στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων και ειδικά στο κατά πόσο τα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούν και υπό ποιες προϋποθέσεις να μεταβιβάζονται σε distressfunds

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version