30ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ: Ρεκόρ, όρια, ελπίδοφόρα μηνύματα και χαμόγελα στις εξέδρες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
10 Min Read

Ήταν ένα διήμερο “φωτιά” για τον ελληνικό στίβο. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι άλλωστε το κορυφαίο εγχώριο γεγονός της σεζόν αυτό που προσελκύει το ενδιαφέρον των κορυφαίων αθλητών του στίβου, των νεότερων αθλητών, των σωματείων και φυσικά των φίλων του στίβου.

 

Η 30η διοργάνωση στο ΣΕΦ αν μη τι άλλο χαρακτηρίστηκε και από την μεγάλη παρουσία κόσμου στις εξέδρες. Η δημιουργία της παιδικής κερκίδας το απόγευμα του Σαββάτου με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας και σε συνεργασία με τις ΕΑΣ και τα σωματεία απέδωσε καρπούς, αφού οι μικροί αθλητές των σωματείων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, όχι μόνο ήρθαν στο στάδιο, αλλά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και και να φωτογραφηθούν με τους αθλητές, που με το τέλος των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων τους οδηγούνταν στην παιδική κερκίδα.

 

- Advertisement -

Ανάμεσα στους φίλους του στίβου που είδαν από κοντά το φετινό Πρωτάθλημα ήταν πολλοί παλιοί πρωταθλητές μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτείας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ο γενικός γραμματέας Ιούλιος Σινοδινός.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι επιδόσεις των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο ήταν αυτές που έδωσαν την νότα αισιοδοξίας για το μέλλον. Όχι μόνο γιατί οι πρωτοκλασσάτοι αθλητές έδειξαν σε καλή κατάσταση, αλλά κυρίως διότι οι νεαροί κατάφεραν να κλέψουν σε πολλές περιπτώσεις την …δόξα και την λάμψη. Δώδεκα αθλητές της κατηγορίας Εφήβων- Νεανίδων και Παίδων- Κορασίδων κατέκτησαν μετάλλιο στο διήμερο, ενώ αρκετοί ακόμη βρέθηκαν σε θέσεις ψηλά στην τελική κατάταξη.

 

Συνολικά στη διάρκεια του διημέρου έγινε μία κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο, τρία πανελλήνια ρεκόρ, σημειώθηκε ένα όριο για Ολυμπιακούς Αγώνες και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δύο όρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού και τρία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ.

Αναμφίβολα το πρόσωπο που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ο Εμμανουήλ Καραλής, ο 16χρονος επικοντιστής που από φέτος βάζει τις βάσεις μιας λαμπρής καριέρας. Ο αθλητής του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου πέτυχε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο στην κατηγορία των Παίδων ξεπερνώντας τα 5,53 μέτρα στο επί κοντό. Η επίδοση του αποτελεί επίσης κορυφαία επίδοση όλων των εποχών για την Ευρώπη και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ (το βελτίωσε δύο φορές, νωρίτερα είχε κάνει και 5,39 μ.). Παράλληλα ο νεαρός σημείωσε επίδοση καλύτερη από το όριο συμμετοχής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ, που θα γίνει στην Τιφλίδα.

 

Το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ βελτίωσε ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στα 5.000 μ. βάδην των ανδρών και έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει της δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς. Ο αθλητής του Ναπολέντα Κεφαλόπουλου διένυσε την απόσταση σε 19.08.74 και άφησε στην ιστορία το δικό του 19.11.07 από πέρυσι.

 

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Λαμπρό μέλλον φαίνεται πως έχει στον αθλητισμό και ένας άλλος νεαρός αθλητής, ο …σχεδόν 17χρονος Αντώνης Μέρλος. Ο αθλητής από το Λουτράκι βελτίωσε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος Παίδων. Ο νεαρός ξεπέρασε τα 2,14 μ. και έγινε το…απόλυτο αφεντικό στο αγώνισμα, ενώ νωρίτερα είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ του Αντώνη Μάστορα, ξεπερνώντας τα 2,11 μέτρα.

 

Με αυτή την επίδοση ο Μέρλος έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τιφλίδας. Ο αθλητής έχει φέτος την δεύτερη επίδοση στην κατηγορία του στην Ευρώπη.

 

Η Βούλα Παπαχρήστου είχε κέφια στον πρωινό προκριματικό του τριπλούν και με ένα άλμα στα 14,15 μ., εξασφάλισε τη συμμετοχή της τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ.

 

Με κεκτημένη ταχύτητα από τους αγώνες του στην Ευρώπη εμφανίστηκε στο ΣΕΦ ο Κώστας Μπανιώτης, ο οποίος έδειξε πως βρίσκεται σε…δαιμονισμένη κατάσταση. Ο αθλητής βρέθηκε πολύ κοντά στο να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ (2,35 μ.) του Λάμπρου Παπακώστα, το οποίο κρατάει από το 1995, τελικά ολοκλήρωσε τον αγώνα του με 2,33 μ., επίδοση που είναι όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πόρτλαντ και μία από τις κορυφαίες φέτος στον κόσμο.

 

Εισιτήριο για μεγάλη διοργάνωση εξασφάλισε και ο Λυκούργος Τσάκωνας, ο οποίος όμως θα μείνει πιστός στην αρχική του θέση και δεν θα ταξιδέψει στο Πόρτλαντ. Ο κορυφαίος Ελληνας σπρίντερ των τελευταίων ετών πέτυχε 6.62 στα 60 μ. έπιασε το όριο (6.65) για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού και έγινε ο όγδοος Ελληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Αριάδνη Αδαμοπούλου ήταν η μικρότερη νικήτρια της διοργάνωσης και ίσως η μικρότερη αθλήτρια, που επικράτησε ποτέ σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ στην ιστορία της διοργάνωσης. Η μόλις 15 ετών και δύο μηνών αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης, ξεπέρασε τα 3,90 μ. στο επί κοντό, ισοφάρισε το ρεκόρ της και σημείωσε επίδοση καλύτερη από το 3,80 μ., που είναι το όριο για το κορυφαίο γεγονός της κατηγορίας της.

 

Σε εξαιρετική κατάσταση έδειξαν πως βρίσκονται κι άλλοι πρωταθλητές μας. Ο Φιλιππίδης μετά το χαμένο άλμα στα 5,39 μ., όπου ξεκίνησε τον αγώνα του, συνέχισε δίχως προβλήματα στα 5,53 μ., 5,60 μ. και 5,70 μέτρα, όπου τελικά ολοκλήρωσε τον αγώνα του. Ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα στη συνέχεια δοκίμασε στα 5,80 μ., όπου είχε καλές προσπάθειες.

 

Στη σωστή τροχιά ενόψει των αγώνων του ανοιχτού έδειξε πως είναι η Ανδριάνα Φέρρα, που πέτυχε δύο φορές ατομικό ρεκόρ στα 200 μ. και έδειξε έτοιμη να κυνηγήσει το όριο τόσο για το Αμστερνταμ (23.30) όσο και για το Ρίο (23.20). Η Φέρρα στον προκριματικό σημείωσε 23.97, ενώ λίγες ώρες μετά στέφθηκε νικήτρια με έτυχε 23.89 και πλέον είναι η τέταρτη Ελληνίδα όλων των εποχών στο αγώνισμα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τέσσερις κούρσες και ισάριθμα ρεκόρ για την Ειρήνη Βασιλείου, που έδειξε πως φέτος θα είναι η χρονιά της. Η αθλήτρια ήταν νικήτρια στα 400 μ. με με 53.60 (53.68 στον προκριματικό), ενώ ήταν εξίσου αποτελεσματική και στα 200 μ., όπου ήταν δεύτερη με 24.22 (24.58 στον προκριματικό) κι έγινε η έβδομη Ελληνίδα όλων των εποχών στα 200 μ. και η τέταρτη στα 400 μέτρα.

 

Στα 60 μ. εμπ. η Ελισάβετ Πεσιρίδου πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 8.26 και “έπιασε” στην έκτη θέση όλων των εποχών την Χριστιάνα Ταμπάκη.

 

Δεν ήταν λίγα τα…πιτσιρίκια που έδειξαν ανάστημα στη φετινή διοργάνωση και κόντραραν στα ίσια μεγαλύτερους αθλητές, αφήνοντας παράλληλα υποσχέσεις για το μέλλον. Πέρα από τα τρία παιδιά που αναφέρθηκαν παραπάνω αίσθηση προκάλεσε η παρουσία  αρκετών ακόμη. Ο Στεφάν Φλοριάν έτρεξε δύο φορές (τρίτη φέτος) τα 200 μ. κάτω από το πανελλήνιο ρεκόρ παίδων (22.34) πετυχαίνοντας 22.12 στον τελικό και 22.48 στον προκριματικό της απόστασης. Ο νεαρός περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελληνοποίησης του, προκειμένου να συμμετάσχει σε διοργανώσεις με την εθνική ομάδα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Πέντε εκατοστά από το Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων στο μήκος βρέθηκε ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης, που είχε άλμα στα 7,14 μ., ενώ σε τροχιά μεγάλης διοργάνωση έδειξαν πως βρίσκονται αρκετοί έφηβοι και νεάνιδες. Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει αρχίσει και …ζεσταίνεται και με 7,30 μ. ήταν δεύτερος στο μήκος, ο  Δημήτρης Μονόπωλης ήταν 5ος στο στο τριπλούν (15,21) με νέο ατομικό ρεκόρ, ο Αγγελος Βασιλείου πέτυχε 3.48.27 έγινε ο κορυφαίος Ευρωπαίος της κατηγορίας για τη σεζόν και βρέθηκε κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας στα 3.000 μ., ενώ σε ανοδική πορεία έδειξε πως βρίσκεται ο Θανάσης Καλάκος στα 800 μ. (1.52.30) και ο Νίκος Νεράτζης στο επί κοντό (5,05 μ.), που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους.

 

Στα κορίτσια η Αλεξία Πολυκράτη σημείωσε σπουδαία επίδοση στον προκριματικό των 400 μ. με 56.63, επίδοση που έχασε την ευκαιρία να βελτιώσει στον τελικό, εκεί όπου έκανε άκυρη εκκίνηση. Στο ίδιο αγώνισμα η  Βέρα Γρίλλου σημείωσε 57.03, στη σφαιροβολία η Ευαγγελία Γερομαρκάκη ήταν νικήτρια με 14,50 μ. και νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ στο βάδην η Βαίτση δεύτερη με 13.48.41, επίδοση κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ. Στο τριπλούν η νεάνιδα Κωνσταντίνα Ρωμαίου ανέβηκε στο βάθρο με 12,94 μ., όπως και η Γεωργία Τερζάκη στα 60 μ. εμπ. (8.80).

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ελπιδοφόρες εμφανίσεις, έστω κι αν δεν κατέκτησαν μετάλλιο πραγματοποίησαν και οι Χρήστος Παπούλιας (1.500 μ. – 3.59.63), Γιώργος Καλογεράκης (400 μ. – 49.75),  Κλειώ Σάντα (60 μ. εμπ. – 8.82). Στο βάθρο των νικητών στο επί κοντό ανέβηκε και δεύτερη κορασίδα. Η Μυρτώ Κασσωτάκη ήταν τρίτη με 3,65 μ. και έβαλε κι αυτή τις βάσεις για καλές εμφανίσεις στον ανοιχτό στίβο.

 

Οι άτυχοι

 

Όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση έτσι και σε αυτή δεν έλειψαν οι…άτυχοι. Ο Λούης Τσάτουμας, ο Κώστας Δουβαλίδης και η

Μαρία Γάτου ναι μεν κατέβηκαν με αξιώσεις στη διοργάνωση, ωστόσο δεν πήραν τελικά αυτό που θα ήθελαν, καθώς στο σύνολο  τους τραυματίστηκαν.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *