Τον ρόλο του ύπνου στην εκδήλωση του καρκίνου εξέτασαν σε βάθος Κινέζοι ερευνητές βάσει μιας πολυετούς μελέτης σε δείγμα περίπου 27.000 ανδρών.
Στόχος της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Annals of Medicine, ήταν να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση, μεμονωμένη και συνδυαστική, τριών παραμέτρων που αφορούν τον ύπνο σε συνάρτηση με τον καρκίνο: της νυχτερινής εργασίας, του μεσημεριανού ύπνου και της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου. Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές προέρχονταν από τη Μελέτη Κοόρτης Dongfeng-Tongji, στην οποία συμμετείχαν μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας Κινέζοι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, η νυχτερινή εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών, η νυχτερινή εργασία που δεν συνδυάζεται με σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. το μεσημέρι) και ο ύπνος για περισσότερες από δέκα (κατά μέσο όρο) ώρες κάθε βράδυ είναι τρεις συνήθειες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Συγκεκριμένα, η νυχτερινή εργασία για 20+ χρόνια συνδέθηκε με 27% αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο, ενώ η παράλειψη του σύντομου ύπνου μέσα στην ημέρα συνδέθηκε με διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο σε σχέση με τον σύντομο ύπνο διάρκειας έως 30 λεπτών. Επίσης, ο ύπνος για 10 ή και περισσότερες ώρες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τον ύπνο διάρκειας 7-8 ωρών.
Όταν μάλιστα συνυπήρχαν δύο από τις προαναφερθείσες παραμέτρους (π.χ. πολυετής νυχτερινή εργασία χωρίς σύντομο ύπνο μέσα στην ημέρα), ο κίνδυνος καρκίνου ήταν 43%μεγαλύτερος και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο διπλάσιος, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καμία από τις συνήθειες.