Κλείδωσε για τις 28 Μαρτίου η ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας αποτελεί δέσμευση του ομίλου της ΕΤΕ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Στην τελική φάση εισέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις κινεζικοί όμιλοι Fosum, Gongbao και Wintime, καθώς και το Exin Group, που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τους Ν. Κανελλόπουλο – Χρ. Αδαμαντιάδη στην AIG Ελλάς. Να σημειωθεί ότι το Exin Group, μέτοχος του οποίου είναι ο κ. Μάθιου Φέρφιλντ, προσέρχεται στη διαδικασία διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από κοινού με το fund Calamos του Ελληνοαμερικανού κ. Τζον Κάλαμος.
Η πώληση προβλέπει τη μεταβίβαση ποσοστού 75% τουλάχιστον, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνδυασμό με τη σύμβαση bankassurance, δηλαδή τη συνεργασία με το τραπεζικό δίκτυο του ομίλου για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Οι εκτιμήσεις για την επιτυχία πώλησης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας είναι αντιφατικές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τίμημα, που συνδέεται στενά με τους στόχους που επιδιώκουν να πετύχουν οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι. Η κινεζική Fosun αποτελεί αναμφισβήτητα τον ισχυρότερο χρηματοοικονομικό όμιλο μεταξύ των διεκδικητών, με επενδύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο ύψους 165 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυσή του στην ευρωπαϊκή αγορά (έχει προηγηθεί η εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας στην Πορτογαλία), κάτι που είχε επιδιωχθεί και ενάμιση χρόνο πριν περίπου, μέσω της συμμετοχής της στη διαδικασία πώλησης της ERB Eurolife του ομίλου της Εurobank. Αντίστοιχη είναι και η στόχευση και των άλλων δύο κινεζικών ομίλων, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό με την κοινoπραξία Exin Group και Calamos, η οποία εμφανίζεται να έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Εκτός από τον ισχυρό Ελληνοαμερικανό κ. Τζον Κάλαμος, η κοινοπραξία εκπροσωπείται από τον κ. Μάθιου Φέρφιλντ, που πρόσφατα μέσω της Exin απέκτησε ποσοστό της AIG στην Ελλάδα. Ο τελευταίος υπήρξε μεταξύ άλλων μέτοχος ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η ANV Holdings BV και η AcNoVer S.L. με έδρα την Ολλανδία και την Ισπανία.
Για τον όμιλο της ΕΤΕ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί σημαντικό στοίχημα στον βαθμό που πρόκειται για τη μεγαλύτερη θυγατρική του. Η αποτίμησή της προσδιορίζεται μεταξύ 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας το εγχείρημα δύσκολο εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας που υπάρχει στην οικονομία. Στόχος της διοίκησης είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της DG Comp σε σχέση με το πλάνο αναδιάρθρωσης, χωρίς όμως να γράψει ζημιά στα βιβλία της, στα οποία η αξία της εταιρείας (το 100%) έχει υπολογιστεί στα 750 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική Ασφαλιστική έχει επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,6 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένο στην Ελλάδα. Διαθέτει μερίδιο 18% και είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Η κερδοφορία της για το 2016 εκτιμάται στα 52 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το Solvency II υπολογίζεται στο 165%.
Πηγή: Kathimerini.gr