Κάποιοι την απεχθάνονται, κάποιοι τη λατρεύουν. Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν ότι την 25η Μαρτίου δεν γίνεται να μην υπάρχει στο τραπέζι μπακαλιάρος με συνοδεία υπέροχης, πιπεράτης σκορδαλιάς. Μάλιστα, όσο περισσότερο σκόρδο, τόσο πιο νόστιμη και γευστική είναι η σκορδαλιά
Η σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα, εκτός από ένα ιδιαίτερα εύγευστο και πικάντικο ντιπ είναι και αρκετά υγιεινό, αφού φημίζεται για τις θεραπευτικές και τις αφροδισιακές της ιδιότητες. Άλλωστε δεν το αποκαλούν τυχαία “φάρμακο της φύσης”. Βοηθάει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά και προστατεύει από τις ιώσεις.
Τη γευόμαστε έχοντας κατά νου ότι πιθανότατα κανείς δεν θα θέλει να μας πλησιάσει μετά σε “απόσταση αναπνοής” , καθώς η μυρωδιά του σκόρδου είναι από δυσβάσταχτη έως ανυπόφορη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα συστατικό στο σκόρδο, η Allyl Methyl Sulfide, που περνάει στο αίμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού του σκόρδου από τον οργανισμό. Έπειτα, κατευθύνεται από το αίμα στα πνευμόνια από όπου και εκπνέεται. Αυτό σημαίνει πως η μυρωδιά δεν μπορεί να εξαφανιστεί πλήρως, μπορεί όμως να βελτιωθεί η κατάσταση.
Παραθέτουμε μερικά tips ώστε αφενός να “καμουφλάρεις” τη μυρωδιά και να μην τρέχουν όλοι μακριά σου, και αφετέρου να μη χρειαστεί να αποκλείσεις δια παντός το σκόρδο από το διαιτολόγιό σου.
Γάλα
Μελέτες έχουν δείξει ότι η λιπαρότητα του γάλακτος εξουδετερώνει αρκετά τις οσμές που αναδύονται από το στόμα. Ένα ποτήρι γάλα λοιπόν, μετά την κατανάλωση σκόρδου, θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.
Πολύ καλό πλύσιμο δοντιών
Καλό πλύσιμο μετά το φαγητό, τουλάχιστον 5 φορές ώστε να απαλλαχτεί το στόμα από τα υπολείμματα του σκόρδου που συμβάλλουν στη δυσοσμία.
Τσάι
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο τσάι μπορούν να μειώσουν την επίδραση των ουσιών που παράγει το σκόρδο. Συνίσταται να πιείτε το τσάι σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση της σκορδαλιάς.
Ωμό μήλο και ωμό μαρούλι, ωμός ελληνικός καφές
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης ωμού ή ψημένου μήλου και χυμού μήλου, ωμού ή ζεσταμένου μαρουλιού, ωμού δυόσμου , χυμού από φύλλα δυόσμου, αλλά και ωμού ελληνικού καφέ . Τα αποτελέσματα καταμετρήθηκαν ακριβώς μία ώρα μετά την κατανάλωση καθενός από τα παραπάνω, με τη βοήθεια ενός καταμετρητή αερίων στη στοματική κοιλότητα και έδειξαν ότι αυτά τα υλικά οδήγησαν σε 50% ή και μεγαλύτερη μείωση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών στην αναπνοή.
Χυμοί υψηλοί σε οξύτητα
Γρειπ φρουτ, λεμόνι και άλλα εσπεριδοειδή. Η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τις προηγούμενες, όμως βελτιώνει την αναπνοή και μειώνει την οσμή του σκόρδου.
Επιλέξτε λοιπόν, όποιο από τα παραπάνω tips σας ταιριάζει για να μην στερηθείτε το αγαπημένο σας έδεσμα από φόβο για τις δυσάρεστές συνέπειές του.