Η Ελλάδα πρότεινε φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

Lamianow.gr
Lamianow.gr 7 έτη ago
Updated 2015/05/20 at 1:22 ΜΜ
3 Min Read

Χαράτσι σε συγκεκριμένες τραπεζικές συναλλαγές πρότεινε η κυβέρνηση στουςδανειστές, επιβεβαιώνουν στο Reuters δυο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

“Η Ελλάδα πρόκειται να επιβάλει εισφορά επί συγκεκριμένων τραπεζικών συναλλαγών για να αυξήσει τα έσοδα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπαν δυο πηγές κοντά στις συζητήσεις”, γράφει το Reuters.

“Δεν υπάρχει οριστική απόφαση ακόμα αλλά είναι υπό συζήτηση” είπε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος. “Η πρόταση δεν αφορά, σίγουρα, όλες τις τραπεζικές συναλλαγές”, πρόσθεσε.

Συμπληρώνει το Reuters: “Μια άλλη πηγή κοντά στις συζητήσεις είπε ότι η συζήτηση είναι ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο”.

Ποιες τραπεζικές συναλλαγές θα φορολογούνται;

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή λένε ότι το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήσει τα έσοδα περίπου ως 600.000 εκατομμύρια ευρώ προτείνει στη νέα λίστα μέτρων που συζητά με τους δανειστές φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.

Το καλό σενάριο για τους πολίτες λέει ότι δεν θα φορολογούνται όλες οι συναλλαγές, αλλά μόνο εκείνες που είναι πάνω από 500 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος υπολογίζει ότι θα έχει ένα κέρδος από 300 ως και 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με βάση τις σημερινές συναλλαγές.

Το κακό σενάριο λέει ότι το ποσό αυτό μπορεί να πέσει στα 300 ευρώ. Να φορολογούνται δηλαδή υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και να αυξηθούν έτσι και τα κέρδη του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει προς το παρόν το Μαξίμου, δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.

Την ίδια ώρα όμως θα επιβαρύνονται όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, αλλά για τις συναλλαγές άνω των 300 ευρώ.

Ο φόρος που θα μπει στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής.

Ακόμη πάντως δεν έχει καθοριστεί και ποιες συναλλαγές θα εξαιρούνται πλήρως αν δηλαδή ο φόρος θα υπάρχει και σε συναλλαγές όπως οι πληρωμές των ΔΕΚΟ κλπ

Βέβαια όλα αυτά είναι ακόμη σε επίπεδο πληροφοριών, όμως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν διαψεύδει, αντιθέτως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο αυτό δεν θα επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων…

 

Τελευταία νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Click to Hide Advanced Floating Content