Πετούν τις ηλεκτρικές συσκευές όταν γεράσουν – Δείτε τις φωτογραφίες
Σαράντα ένας τόνοι ήταν τα «e-απόβλητα» αξίας άνω των 47 εκατομμυρίων ευρώ που πετάχτηκαν το 2014, σύμφωνα με έκθεση του United Nations University που υποστηρίζει πως μόνο έξι εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώθηκαν.
Από κάποιες από τις συσκευές διαρρέουν τοξικές ουσίες όπως μόλυβδος και υδράργυρος που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους που ψάχνουν μέσα στους σωρούς των πεταμένων συσκευών για κάτι που αξίζει να πουληθεί.
Η μεταφορά σπασμένων ή παλιών ηλεκτρονικών συσκευών στην Αφρική είναι παράνομη αλλά οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ένα παραθυράκι του νόμου «βαφτίζοντας» τα ηλεκτρονικά απορρίμματα «επαναχρησιμοποιούμενα» σύμφωνα με τον επικεφαλής του United Nations University που εκτιμά πως η Αφρική μετατρέπεται σε ένα «νεκροταφείο e-απορριμμάτων».
Όταν τα κοντέινερ φτάνουν στη Γκάνα και τη Νιγηρία μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι ντόπιοι μπορούν να αγοράσουν διάφορα προϊόντα χωρίς να τα δοκιμάσουν για να τα πουλήσουν στη συνέχεια στις αγορές, περιέγραψε ο Δρ Ruediger Kuehr στη Daily Mail.
Η «ανακύκλωση» στο Agbogbloshie είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση που συχνά περιλαμβάνει το κάψιμο των προϊόντων χωρίς έλεγχο και προστασία.
Τα απορρίμματα του 2014 περιείχαν περίπου 300 τόνους χρυσού, 16 τόνους σιδήρου και σχεδόν δύο εκατομμύρια τόνους χαλκού αλλά και μεγάλες ποσότητες ασημιού και αλουμινίου.
Μεταξύ άλλων όμως, περιείχαν και μεγάλες ποσότητες απειλητικών τοξικών υλικών όπως καδμίου και υδραργύρου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας εάν μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Στις εκτάσεις του Agbogbloshie η φωτογράφος Yepoka Yeebo αποτύπωσε στο φακό της τη βραδυφλεγή βόμβα των e- απορριμμάτων.
Δείτε τις φωτογραφίες