Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους πολίτες-πρώτους ανταποκριτές αυξάνει την επιβίωση του θύματος >60%. Δυστυχώς όμως, εφαρμόζεται μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Εκπαιδεύοντας περισσότερους πολίτες στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αλλά και στην χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη. Τα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής ποικίλουν σημαντικά, από πολύ χαμηλά (Ισπανίας 12% / Γερμανία 15%), μέχρι πολύ υψηλά (Ολλανδία 61% / Σουηδία 59%). Η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά.
Η 16η Οκτωβρίου έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, ως
<< Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς >>.
Για την ημέρα αυτή, η Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Ε.Ε.Ε.Π.Φ) Λαμίας, διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με ελεύθερη είσοδο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (Λεωνίδου 11, 2ος όροφος), από τις 10:00πμ-14:00μμ, με την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων.
Συγκεκριμένα, εθελοντές εκπαιδευτές θα διδάσκουν στους παρευρισκόμενους πολίτες βασικές αρχές ΚΑΡΠΑ: αναγνώριση ανακοπής, κλήση βοήθειας, θωρακικές συμπιέσεις και εξωτερική απινίδωση σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα.
Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας τίθεται στο επίκεντρο το μήνυμα, ότι, πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί και να σώσουν την ζωή ενός αγαπημένου προσώπου.
Ενημερώσου για να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου… του δικού σου ανθρώπου…
Στους εκπαιδευόμενους αλλά και στους περαστικούς θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.