08/03/1972: Σαν σήμερα η ΑΕΚ υποκλινόταν στην Λαμία μπροστά σε 10.000 Λαμιώτες στο ΔΑΚ!

Lamianow.gr 1 comment
4 Min Read

Νοκ άουτ από τους “8” του Κυπέλλου Ελλάδος έβγαλε στις 8 Μαρτίου 1972 τους “κιτρινόμαυρους” η ομάδα της Φθιώτιδας που προκρίθηκε χάρη στο γκολ του Ζέρβα στην παράταση.

Οι μονές αναμετρήσεις του Κυπέλλου Ελλάδος στην έδρα της ομάδας από την μικρότερη κατηγορία πάντα έδιναν κάποιες πιθανότητες παραπάνω στον “αδύναμο” να πανηγυρίσει μια ιστορική πρόκριση. Η Λαμία ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις ομάδων που κατάφεραν να φτάσουν στα ημιτελικά του θεσμού παρότι αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική. Η κλήρωση της φάσης των “16” έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες .

“Η γενναία Λαμία γονάτισε στο 110′ της παρατάσεως την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και την έβγαλε νοκ άουτ από τους περαιτέρω αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι γηπεδούχοι άφθαστοι μαχητές υπερασπίστηκα σαν λιοντάρια την εστία τους και την στιγμή που εσημείωσε το πανάκριβο γκολ γνώρισαν πρωτοφανή αποθέωση από 10.000 φιλάθλους που κατέκλυσαν ασφυκτικά το εθνική στάδιο της πόλης.

Πράγματι η νίκη της δημοφιλούς ομάδας παίρνει τεράστιες διαστάσεις αφού επιτεύχθηκε με τίμια μέσα, ήταν καθαρή και οι ποδοσφαιριστές της στο μεγαλύτερο διάστημα της συνάντησης επισκίασαν με την απόδοση τους τις μεγάλες “φίρμες” του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κατά γενική ομολογία εφόσον η Λαμία έπιανε τέτοια απόδοση στα μισά τουλάχιστον παιχνίδια που έδωσε για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής τότε θα είχε εκ του ασφαλούς εξασφαλίσει από τώρα την άνοδο της στην Α’ Εθνική. Οι πρωταθλητές απογοήτευσαν και τον πλέον αισιόδοξο οπαδό τους. Η ΑΕΚ μετά τα αλλεπάλληλα “στραπάτσα” που υπέστη κατά καιρούς στο Κύπελλο Ελλάδος προσέθεσε ένα ακόμη.

Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν δεν είναι η μοναδική φορά που οι “κιτρινόμαυροι” βγαίνουν νοκ άουτ στο Κύπελλο από μάδα κατώτερης κατηγορίας. Η θλιβερή παράδοση που συνέχισε η ΑΕΚ αρχίζει από ένα ματς με τον Αχιλλέα Πατρών και ακολούθησαν ο Ολυμπιακός Βόλου, η Χαλκίδα, η Παναχαϊκή όταν έπαιζε στην Β’ Εθνική για να έρθει και το Βατερλώ από την Λαμία.

Οι ποδοσφαιριστές της Λαμίας μπήκε στο παιχνίδι με κάποιο κόμπλεξ στην αρχή του αγώνα, αφού επηρεάστηκαν από το όνομα του αντιπάλου τους. Ευθύς ως αντιλήφθηκαν ότι η ΑΕΚ δεν ήταν κανένας γίγαντας με την απόδοση της στο γήπεδο, αλλά μια ομάδα της σειράς από αυτές που κατά επανάληψη αντιμετώπισαν στην έδρα τους, αφυπνίστηκαν, πέρασαν στην αντεπίθεση και με φανατισμό κυνήγησαν την μεγάλη νίκη”.

Η ΑΕΚ υποστηρίζει πως στο 19ο λεπτό της ακυρώθηκε κανονικό γκολ ως οφσάιντ στον Μίμη Παπαϊωάννου και στο 27ο λεπτό δεν της δόθηκε πέναλτι σε χέρι του Μακρή με τον διαιτητή Λάτσιο να δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Το μοναδικό τέρμα που έκρινε την τύχη της συνάντησης σημειώθηκε στο 110ο λεπτό. Σε μια οργανωμένη επίθεση των γηπεδούχων, ο Ζέρβας έπιασε τρομερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής με το οποίο κάρφωσε κυριολεκτικά την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου για κάθε επέμβαση γκολκίπερ Σεραφείδη.

Η Λαμία μετά την πρόκριση επί της ΑΕΚ βρήκε μπροστά της τον ΟΦΗ στα προημιτελικά του θεσμού και προκρίθηκε στα ημιτελικά για μοναδική φορά στην ιστορία της και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. 

8 Μαρτίου 1972
Δημοτικό γήπεδο Λαμίας
Κύπελλο Ελλάδος – Φάση των “16”
ΛΑΜΙΑ – ΑΕΚ 1-0 ΓΚΟΛ: 110′ Ζέρβας
ΛΑΜΙΑ: Πίρτσος, Σκέντζος, Μακρής, Ντεσιμόνης, Αποστολόπουλος, Γιαννέλος, Τραχανάς, Ζέρβας, Μποφίλιος, Στέφας (60′ Κοντέλλας), Μάρκου (110′ Κυριακού).
ΑΕΚ: Σεραφείδης, Ιστόριος, Τριανταφύλλου, Τόσκας, Θεοδωρίδης, Σκευοφύλαξ (99′ Καραφέσκος), Λαβαρίδης, Νικολάου (75′ Καχρής), Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης.

 

 

πηγη

Share This Article
1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version