Ποια είναι η απομακρυσμένη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι;

Η φυλακή βρίσκεται στο Jarp, μια πόλη 6.000 κατοίκων, σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, από όπου μπορεί κανείς να φτάσει με το τρένο μετά από ένα ταξίδι 45 ωρών. Έχει ένα πολύ άκαμπτο καθεστώς περιορισμού και το κλίμα είναι εξαιρετικά ψυχρό

Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Νωρίτερα κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε ξαφνικά στη φυλακή της Αρκτικής όπου βρισκόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο , σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα IK-3 στην πόλη Jarp, στην Αυτόνομη Περιοχή Yamalo-Nenets, κοντά στην οροσειρά των Ουραλίων, στον Αρκτικό Κύκλο.

Η φυλακή Yamalo-Nenets, που βρίσκεται στη βόρεια Ρωσία, είναι γνωστή ως ένα από τα πιο αυστηρά σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Το Yamalo-Nenets είναι μια αυτόνομη περιοχή στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια των Ουραλίων, που χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικά ψυχρό κλίμα και τη γεωγραφική της απομόνωση.

Αυτή η φυλακή έχει σχεδιαστεί για να στεγάζει κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνο, ληστεία, ληστεία και άλλα βίαια εγκλήματα. Το ίδρυμα περιβάλλεται από μια συμπαγή και φυλασσόμενη περίμετρο ασφαλείας, με φράχτες και σκοπιές για την αποφυγή απόπειρες διαφυγής.

Όσον αφορά τις υποδομές, η φυλακή Yamalo-Nenets αποτελείται από πολλά κτίρια και κελιά, που χωρίζονται ανά κατηγορίες κρατουμένων και επίπεδα ασφαλείας. Οι συνθήκες μέσα στη φυλακή είναι συχνά σκληρές, με μικρά κελιά και λίγο προσωπικό χώρο. Οι τρόφιμοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα στα κελιά τους, με περιορισμένη πρόσβαση σε ψυχαγωγικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το εξαιρετικά ψυχρό κλίμα της περιοχής αποτελεί επίσης μια πρόσθετη πρόκληση για τους κρατούμενους, καθώς οι θερμοκρασίες μπορεί να πέφτουν σημαντικά κάτω από το μηδέν για μεγάλο μέρος του έτους. Αυτό μπορεί να κάνει το χρόνο έξω από το σπίτι δύσκολο και επικίνδυνο, ειδικά για εκείνους που δεν είναι επαρκώς προστατευμένοι.

Επιπλέον, η φυλακή Yamalo-Nenets έχει γίνει αντικείμενο καταγγελιών για κακοποίηση και κακομεταχείριση από δεσμοφύλακες και προσωπικό. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σωματικής βίας, ιατρικής αμέλειας και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης .

Ο Ναβάλνι αγνοούνταν για αρκετές εβδομάδες από τις 5 Δεκεμβρίου, μέχρι που τελικά ο δικηγόρος του επιβεβαίωσε ότι είχε μεταφερθεί σε αυτή τη φυλακή.

«Βρήκαμε τον Αλεξέι Ναβάλνι! Βρίσκεται στο σωφρονιστικό κατάστημα IK-3 στην πόλη Jarp, στην Αυτόνομη Περιφέρεια Yamalo-Nenets. », έγραψε η Kira Yarmish, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Η πόλη Jarp, η οποία έχει περίπου 6.000 κατοίκους, βρίσκεται σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα ή περίπου 45 ώρες με το τρένο από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Το Jarp απέχει λιγότερο από 50 χιλιόμετρα από το Salekhard, τη διοικητική πρωτεύουσα αυτής της περιοχής που έχει έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας, αλλά κατοικείται από μόνο μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με έναν από τους εξόριστους συνεργάτες του, τον Ιβάν Ζντάνοφ, η φυλακή πήρε το όνομά της από τον «Πολικό Λύκο» και θεωρείται μια από τις πιο μακρινές φυλακές από τον πολιτισμό σε όλη τη Ρωσία.

Μετά την εμφάνιση του αρχηγού της αντιπολίτευσης τον Δεκέμβριο, οι ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες (FSIN) παραδέχθηκαν ότι ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί από τη φυλακή όπου εκτίει την ποινή του στην περιοχή του Βλαντιμίρ, αλλά δεν προσδιόρισε τον νέο προορισμό του.

Το FSIN εξήγησε ότι ο αντίπαλος έφυγε από τη φυλακή «βάσει της απόφασης που εκδόθηκε από το Αστικό Δικαστήριο της Μόσχας στις 4 Αυγούστου», η οποία περιελάμβανε νέα ποινή κάθειρξης 19 ετών για εξτρεμισμό.

Μετά την εμφάνισή του, ο Ναβάλνι είπε ότι ήταν καλά μετά από μια «αρκετά εξαντλητική» μεταφορά 20 ημερών από μια φυλακή κοντά στη Μόσχα σε μια ποινική αποικία πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε ξαφνικά αυτή την Παρασκευή στη φυλακή της Αρκτικής, σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία της περιοχής Yamalo-Nenets , όπου εξέτιε την ποινή του.

«Έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες ανάνηψης, οι οποίες δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασμένου . Τα αίτια του θανάτου διαπιστώνονται », ανέφερε η επίσημη δήλωση για τον θάνατο του Ναβάλνι, 47 ετών. ενώ σημείωσε: «Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο Νο. 3, ο κρατούμενος Navalny AA ένιωσε άρρωστος μετά από μια βόλτα ».

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι . Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ , λίγα λεπτά μετά το άκουσμα της είδησης.

« Οι γιατροί πρέπει να το διευκρινίσουν », είπε ο εκπρόσωπος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS , αφού οι σωφρονιστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τον θάνατο του πολιτικού. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη « ενημερωθεί ».

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version