Λεφτά σε κρυπτονομίσματα και PayPal ζητούν οι επίορκοι υπάλληλοι – Τι έδειξαν εσωτερικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 1 Comment
3 Min Read

«Τα μισά σε φακελάκι και τα υπόλοιπα σε Revolut ή Paypal και κρυπτονομίσματα» ζητούν πλέον από τα θύματά τους οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, για να μην πέσουν στη «δαγκάνα» των τραπεζικών ελέγχων ή διασταυρώσεων «πόθεν έσχες». Όπως όλα δείχνουν, θεωρούν ή «ποντάρουν» ότι τα εγχειρίδια διασταυρώσεων από τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και ελέγχων δεν έχουν εξελιχθεί και επικαιροποιηθεί πλήρως, ώστε να συλλαμβάνουν το «ηλεκτρονικό» βρώμικο χρήμα.

Από το 2023 έχει ξεκινήσει η διαδικασία «ψηφιακής αναβάθμισης» των οδηγιών ελέγχου με τις οποίες κινούνται οι ελεγκτικές υπηρεσίες. Σε κρίσιμες υπηρεσίες και υπουργεία, οι οδηγίες αυτές είχαν γραφτεί πριν 3 ή 5 ή και 10 χρόνια και περιλάμβαναν οδηγίες για ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, κινητή και ακίνητη περιουσία των ελεγχομένων. Για φέτος αναμένεται αναθεώρηση/επικαιροποίηση των οδηγιών και στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να καλύπτουν και άλλα πεδία που διέφευγαν από τον έλεγχο.

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνον εφοριακούς (όπως στην περίπτωση της Χαλκίδας) ή υπαλλήλους «κομβικών» υπουργείων, αλλά και εργαζομένους σε πάσης φύσεως υπηρεσίες σε ΟΤΑ και Περιφέρειες κ.λπ. (όπως 6 υπαλλήλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) που ελέγχονται για οικονομικά ανταλλάγματα και άλλα παραπτώματα.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Οι λιγότερο «υποψιασμένοι» πάντως, πιάνονται πιο εύκολα στη «φάκα» των ελέγχων. Από το 2017 που ξεκίνησε να λειτουργεί Εσωτερικός Έλεγχος στη νεοσύστατη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε 716 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης έχουν εντοπιστεί 40 εφοριακοί, τελωνειακοί ή άλλοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ (ήτοι ο ένας στους 18 που ελέγχθηκαν) για τους οποίους οι έλεγχοι έδειξαν πως δεν δικαιολογείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απολογιστικές εκθέσεις της ΑΑΔΕ:

– το 2023 ολοκληρώθηκαν 33 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων και 48 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων, καλύπτοντας το 103,1% και το 111,6% των αντίστοιχων ετήσιων στόχων. Από τους ανωτέρω 81 ελέγχους δεν δικαιολογείται απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για 9 υπαλλήλους.

– το 2022 ελέγχθηκαν 84 και βρέθηκαν 3

– το 2021 ελέγχθηκαν 85 και βρέθηκαν 4

– το 2020 ελέγχθηκαν 83 και βρέθηκαν 5

– το 2019 ελέγχθηκαν 118 και βρέθηκαν 2

– το 2018 ελέγχθηκαν 133 και βρέθηκαν 9

– το 2017 ελέγχθηκαν 132 και βρέθηκαν 8.

Τι έγινε σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι σχετικές υποθέσεις διαβιβάσθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, στη Διεύθυνση Προσωπικού για την πειθαρχική δίωξή τους και στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς για ποινική αξιολόγηση και διώξεις.

Ανοίγουν θυρίδες και τραπεζικοί λογαριασμοί τρίτων

Τι επικαλούνται οι ελεγχόμενοι για να δικαιολογήσουν για τον πλουτισμό τους;

Δικαιολογίες ότι δεν είναι δικά τους τα λεφτά αλλά συγγενών σε κοινούς λογαριασμούς (παρότι ορισμένοι δεν μετέχουν καν οι ίδιοι σε αυτούς) άτυπα δάνεια, δωρεές, ή ό,τι πούλησαν περιουσιακά στοιχεία και πήραν μετρητά κ.ά.

Σε περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί τους κριθούν αβάσιμοι, δίδεται εντολή και ανοίγουν θυρίδες και γίνεται περαιτέρω έρευνα λογαριασμών φυσικών προσώπων, συγγενών, συνεργατών ή επιχειρήσεων, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ειδικά στην ΑΑΔΕ έχουν φτάσει περίπου 1.500 καταγγελίες διαφοράς ή παράβασης καθήκοντος τα τελευταία χρόνια (πάνω από 200 κάθε χρόνο) εκ των οποίων εξετάζονται ετησίως σε ποσοστό άνω του 90% ετησίως, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ.

newmoney.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • Εχουν πιάσει τόσους επίορκους σε διάφορα πόστα. Μετά
    που τα φώτα της δημοσιότητα κλείνουν τι εξέλιξη εχουν; Ποιος ιεραρχικά έχει την ευθύνη να ελέγξει αυτούς που ελέγχουν (επίορκους) και τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση; Πιάνουν τον επιορκο και ποιοι αδιαφορούν για τον αρμόδιο που είχε καθήκον να ελέγχει τον επιορκο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *