ΕΣΥ: Η απάντηση της 2ης ΥΠΕ στις καταγγελίες για περικοπή της αμοιβής των εφημεριών των γιατρών

Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Για την περικοπή της δαπάνης των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών τοποθετήθηκαν πηγές από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (ΥΠΕ), απαντώντας στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε το πρωί της Δευτέρας (27.5.24) πως η 2η ΥΠΕ προχώρησε στην έγκριση της περικοπής 11.866 ευρώ για δεδουλευμένες εφημερίες που πραγματοποίησαν γιατροί σε νοσοκομεία του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2023, δίνοντας στη δημοσιότητα απόφαση του διοικητικού συμβολαίου του Τζάνειου Νοσοκομείου.

«Θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ (σημειωτέον ότι στη 2η ΥΠΕ υπάγονται όχι μόνο νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας των νησιών του Αιγαίου) που από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το σύστημα υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών», ήταν η άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

2η ΥΠΕ: Ισχύει το ίδιο σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες

Από την πλευρά τους, πηγές από την 2η ΥΠΕ υποστηρίζουν πως δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Σε όλες τις ΔΥΠΕ για ορισμένους μήνες, αυτό που προβλέπεται από τη μέχρι σήμερα νομοθεσία είναι, η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού να μην υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων της της ΠΦΥ.

Ως εκ τούτου, όσα νοσοκομεία υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό οφείλουν να προσαρμόσουν τα κόστη των πρόσθετων εφημεριών στο συγκεκριμένο ποσοστό, προλαμβάνοντας τις υπερβάσεις με την κατάρτιση και έγκριση αντίστοιχων προγραμμάτων εφημέρευσης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως, διάταξη η οποία ίσχυε μέχρι 31/12/2022 και δεν παρατάθηκε, προέβλεπε μέχρι σήμερα την κάλυψη των υπερβάσεων αυτών, είτε μέσω των ιδίων εσόδων των νοσοκομείων, είτε μέσω περισσευμάτων της ειδικής επιχορήγησης.

«Μια ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση,  θα μπορούσε να καλύψει  την έξτρα δαπάνη  άνω του 15%», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς.

Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version