Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Όπως επεσήμανε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Προσποιείστε ότι αγωνιάτε για τα θύματα, λαϊκίζοντας κατά τρόπο προκλητικά ψηφοθηρικό, όμως αν σας ενδιέφεραν ειλικρινά τα θύματα θα ακούγατε τι λένε οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, που έρχονται στην Εξεταστική Επιτροπή και κανένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν καταδέχεται να τους απευθύνει ούτε ένα ερώτημα ή όταν οι ίδιοι άνθρωποι σας κατηγορούν ευθέως για συγκάλυψη του εγκλήματος».
Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στη μη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής από το Υπουργείο αντιπαραβάλλοντας τη συγκεκριμένη επιλογή με απάντηση, την οποία έλαβε πρόσφατα, για το φημολογούμενο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Αταλάντης: «Δεν είναι δυνατόν οι Ποινικοί Κώδικες να μη διαμορφώνονται συντεταγμένα από μία Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αποτελούμενη από το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, αλλά να εισάγονται ουρανοκατέβατες διατάξεις όπως αυτές που είδαμε ξημερώματα Σαββάτου και οι οποίες δεκάδες εξ αυτών δεν είχαν βρεθεί στο κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι απόψεις των έμπειρων ποινικολόγων Καθηγητών των Νομικών Σχολών, Δικαστών και Εισαγγελέων. Προ τριών εβδομάδων κατέθεσα αναφορά για τη φημολογούμενη κατάργηση ενός εκ των Ειρηνοδικείων της περιφέρειας, αυτό της Αταλάντης και η απάντησή σας είναι χαρακτηριστική: “Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει από καιρό τη μελέτη των βέλτιστων διεθνών και κυρίως ευρωπαϊκών εμπειριών. Στη συνέχεια συγκρότησε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους εμπλεκόμενους συντελεστές του χώρου της δικαιοσύνης η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της παραδίδοντας ένα μη δεσμευτικό πλαίσιο προτάσεων και αντιπροτάσεων”. Στην περίπτωση, όμως, των Κωδίκων, γιατί συμβαίνει κάτι διαφορετικό, κύριε Υπουργέ; Εδώ δε χρειάζονται ομάδες εργασίας; Δεν απαιτούνται επιστημονικές προτάσεις και αντιπροτάσεις;»
Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Πρόκειται για την 17η φορά που αλλάζετε τους Κώδικες μέσα σε πέντε χρόνια […] Είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε και σε 18η αλλαγή εντός ολίγων μηνών, αν δεν αποφασίσετε να δείτε κατάματα το πραγματικό πρόβλημα. Η αυστηροποίηση δε μειώνει την εγκληματικότητα, όπως αποδεικνύεται από τις δικές σας παρεμβάσεις των τελευταίων ετών που έχουν συνδυαστεί με αύξηση της εγκληματικότητας κατά 25%. Η εγκληματικότητα μειώνεται από την αύξηση του ποσοστού εξιχνίασης μέσω της καλλιέργειας της πεποίθησης στον επίδοξο παραβάτη ότι θα συλληφθεί και θα λογοδοτήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 το 65% με 70% περίπου των βεβαιωμένων εγκλημάτων παρέμεινε ανεξιχνίαστο […] Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων κατέδειξε με αυτοψία της εντός του 2023 ότι υφίστανται υπερπληρότητα σε συγκεκριμένες φυλακές της χώρας, ντροπιαστικές συνθήκες υγιεινής και ανεπαρκής αριθμός υπαλλήλων. Το γεγονός ότι δεν είστε – μετά το 2019 και τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – αρμόδιος Υπουργός για το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές δε σας απαλλάσσει τόσο από τις πολιτικές όσο και από τις ηθικές ευθύνες σας γι’ αυτό που προκαλείτε σήμερα».
Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε σχετικά με τον περιορισμό του ρόλου των Δικαστικών Συμβουλίων: «Ο δραστικός περιορισμός του πεδίου της διαδικασίας στα Δικαστικά Συμβούλια και η απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στα ποινικά δικαστήρια θα καταλήξει σε αθρόα παραπομπή υποθέσεων στο ακροατήριο και ως εκ τούτου, κάθε άλλο παρά θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται, το ανέφεραν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, ότι το 35% των βουλευμάτων είναι απαλλακτικά, με αποτέλεσμα τη δραστική αποσυμφόρηση των πινακίων. Τη στιγμή που φορτωμένα πινάκια δεν εξαντλούνται λόγω ωραρίων, τα δικαστικά συμβούλια αποτελούν ένα σημαντικό φίλτρο κατά την προδικασία, ο περιορισμός του οποίου θα αυξήσει ραγδαία το φόρτο στο ακροατήριο. Το βλέπουμε όλοι όσοι τυγχάνουμε δικηγόροι, το έχουν καταγγείλει όλοι οι φορείς από την Παρασκευή. Εσείς και μόνο εσείς, κύριε Υπουργέ, έρχεστε και μιλάτε για επιτάχυνση».
Κλείνοντας, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία κατάθεσης τροπολογίας για την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» σημειώνοντας: «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το εν λόγω θλιβερό φαινόμενο έχει λάβει καταιγιστικές διαστάσεις, με κακοποιήσεις, βιασμούς, σωματική και ψυχολογική βία, να απειλούν συνεχώς και αδιαλείπτως τις γυναίκες. Συνεπώς, παραθέτοντας το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Οκτωβρίου του 2021 σχετικά με τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά και σε συνάρτηση με τη Συμφωνία Συμβουλίου της Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου του 2024 για την έκδοση νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για τη βία κατά των γυναικών και την εξ’ οικείων βία, ζητούμε την τροποποίηση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα περί εγκλήματος με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να προβλεφθεί επιβαρυντική περίσταση για την τέλεση εγκλήματος που στρέφεται κατά ενήλικης ή ανήλικης γυναίκας».