Μπαίντεν: H συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα θα αποφέρει οφέλη σε όλη τη Μέση Ανατολή

2 Min Read
biden 2

«Αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

«Η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περήφανος και συνεχάρη το Ισραήλ και τον Λίβανο «για την επίσημη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης», σημειώνοντας πως και τα δύο μέρη «έκαναν τα τελικά βήματα για να θέσουν σε ισχύ αυτή τη συμφωνία».

Τόνισε επίσης πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μεσολαβητές καθώς τα μέρη εργάζονται για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Υπό την αιγίδα των ΗΠΑ

Σημειώνεται πως η συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Εγγυάται επίσης την κατανομή των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα υπογραφεί το απόγευμα στην έδρα της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο,  παρουσία του αμερικανού μεσολαβητή Αμος Χοστάιν και της ειδικής συντονίστριας του ΟΗΕ στον Λίβανο Τζοάνα Βρόνεκα.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *