Ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 45χρονος που παρουσιάστηκε σε ιδιοκτήτη επιχείρησης ως δήθεν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών και ισχυρίστηκε πώς θα μπορούσε να ακυρώσει έλεγχο της Εφορίας στην επιχείρηση με ανάλογο «φακελάκι».
Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και χρηματική ποινή, καθώς κρίθηκε ένοχος για αντιποίηση και εμπορία επιρροής-μεσάζοντες, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της απάτης καθώς το θύμα που τον κατήγγειλε δήλωσε στο δικαστήριο ότι έχει αποκατασταθεί οικονομικά και ηθικά από τον 45χρονο και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη. Σημειώνεται το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας με αποτέλεσμα να μειωθεί το ύψος της ποινής.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 28 Απριλίου μετά την καταγγελία του 36χρονου ιδιοκτήτη μαγαζιού που βρίσκεται στο κέντρο της της πόλης. Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς, ο 45χρονος επικοινώνησε μαζί του μέσα από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του είπε ότι είναι υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών και ότι μπορεί να μεσολαβήσει προκειμένου να μη διενεργηθεί προγραμματισμένος οικονομικός έλεγχος στο κατάστημά του.
«Έλαβα ένα μήνυμα ότι θα γίνει έλεγχος στο μαγαζί μου από κλιμάκιο της εφορίας και ότι θα πρέπει να απευθυνθώ στον κατηγορούμενο ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ο προϊστάμενος των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που θα έρχονταν στην επιχείρησή μου, έτσι ώστε να μεσολαβήσει» ανέφερε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι γνώριζε τον 45χρονο καθώς διατηρούσε παλαιότερα επιχείρηση απέναντι από το μαγαζί του, ωστόσο δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις.
«Δεν πείστηκα ότι είναι κρατικός λειτουργός και ειδοποίησα την αστυνομία η οποία έδρασε άμεσα και, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ανταποκρίθηκε ταχύτατα. Ο κατηγορούμενος, μετά την καταγγελία, μου δήλωσε ότι έχει μετανιώσει και ότι βρισκόταν σε απόγνωση ενώ με αποζημίωσε για την βλάβη που έπαθα, αφού χρειάστηκε να κλείσω για μία ημέρα το μαγαζί μου υπό τον φόβο ότι θα γινόταν έλεγχος από διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς» σημείωσε.
«Σε εμένα παρουσιάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος – συμβασιούχος στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα. Μου είπε ότι ο υπεύθυνος είναι διεφθαρμένος και χρηματίζεται. Ζήτησε 1.000 ευρώ για να μην έρθει το κλιμάκιο στο μαγαζί και άλλα 1.000 ευρώ να βγω από λίστα τους και όλα αυτά επειδή είναι “φίλος”, ενώ με είχε δει μόνο δύο φορές, όμως ήθελε να… μεσολαβήσει» κατέθεσε ο μάρτυρας.
Ο 45χρονος που συνελήφθη άμεσα από τους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δήλωσε μετανιωμένος στην απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου.
«Ούτε εγώ δε ξέρω, ειλικρινά, πώς το ξεκίνησα αυτό. Ήμουν σε απελπισία, δεν είχα καμία λογική. Το παραδέχθηκα και το μετάνιωσα από τη πρώτη στιγμή και ζήτησα συγνώμη. Βρέθηκα σε απελπιστική κατάσταση, δε μου έφταιγε σε τίποτα ο άνθρωπος. Με ήξερε ως ιδιοκτήτη καταστήματος. Πραγματικά δε ξέρω πως σκέφτηκα ότι θα τον πείσω. Δε το έχω ξανά κάνει ποτέ. Τώρα είμαι δύσκολα, κυρίως ψυχολογικά. Δεν έχω συγχωρήσει τον εαυτό μου, δε κοιμάμαι, γιατί κατάλαβα ό,τι πήγα να βλάψω έναν άνθρωπο» υποστήριξε.
protothema.gr