Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί αρκετές απόψεις σεισμολόγων με αφορμή τον σεισμό στην γείτονα Ιταλία που αναφέρουν ότι στην χώρα μας και μεταξύ άλλων και στην περιοχή μας, υπάρχει φόβος σεισμού. Χωρίς βέβαια να προσδιορίζεται το πότε! Σε καμία περίπτωση και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέγεθος και το χρονικό διάστημα ενός σεισμού, απλά δεν μπορεί να μην καταγραφεί και η ανησυχία. Φυσικά στόχος δεν είναι ούτε η κινδυνολογία ούτε ο φόβος, απλά η καταγραφή της επικαιρότητας και το… προλαμβάνειν.
Μετρήσεις σχετικά με την περιοχή μας (και όλο το ελλαδικό σύστημα) γίνονται συνεχώς από τους γνωστούς σεισμολόγους της χώρας και για αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται να υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Είναι απόλυτα δεδομένο. Το ΒΑΝ του κ. Βαρώτσου λοιπόν (και όχι μόνο) κάνει συνεχώς μετρήσεις σχετικά με το ρήγμα της Αταλάντης (υπεύθυνο το τμήμα της Κερατέας, σχετικά) και τα τελευταία χρόνια καταγράφει την ανησυχία του (δημοσιεύματα σχετικά με μελέτες του ΒΑΝ υπάρχουν από το 2000),άλλωστε η συγκεκριμένη ομάδα με τη μέθοδο της προέβλεψε επιτυχώς τους 25 από τους 28 σημαντικότερους σεισμούς που συνέβησαν από το 2001 ως και το 2010 στην Ελλάδα.
Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε ότι δίνουμε βάση στις μελέτες της.
Η σεισμογραφική μελέτη της περιοχής μας αποσαφηνίζει πως υπάρχουν ρήγματα που φορτώνουν και αυτό έχει αναπαραχθεί από αρκετές ειδησεογραφικές και μη ιστοσελίδες ανά την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως προχθές το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και ο πρώην δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς ζητώντας: “…να συσταθεί, ένα κλιμάκιο ειδικών για να κάνει ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια και να γίνει για καλό και για κακό και μια άσκηση ετοιμότητας για να δούμε που βρισκόμαστε. Στη λογική ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν”.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΏΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ
“Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί.Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα και να μάθουν, όπως έλεγε ο καθηγητής Δρακόπουλος “όχι να ζούμε με τον σεισμό αλλά να τον εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα”, τόνισε και συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης στα τέλη Αυγούστου στην εφημερίδα Real News:
“Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν.
Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε γXq5h=[].gL1χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;”, επεσήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Σήμα SOS εκπέμπει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διδαχθεί από τον σεισμό της Ιταλίας και να προετοιμαστεί για αντίστοιχο χτύπημα του Εγκέλαδου στην χώρα.
Μιλώντας στην «Espresso» ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει-«Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από το δικό μας παρελθόν και από το πιο πρόσφατο παρελθόν της Ιταλίας. Η επανάληψη τέτοιων σεισμών στο μέλλον ενδέχεται να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα και θα πρέπει το αντισεισμικό σύστημα της χώρας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το ενδεχόμενο. Είχα πει παλαιότερα, και το επαναλαμβάνω, ότι υπάρχει μια αδράνεια στην αντισεισμική προστασία και ότι θα έρθει η ώρα που η χώρα αυτό θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος στην εφημερίδα.
- Στόχος του lamianow.gr δεν είναι ούτε να κινδυνολογήσει, ούτε να φοβίσει κάποιον. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε σχετικά με την επικαιρότητα, αρέσει ή δεν αρέσει σε κάποιους αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.